Den socialdemokratiska partiledaren Barbro Sundback tycker att ledande landskapsrevisor Agneta Mannberg- Jansson har för starka partikopplingar. Samtidigt anklagar hon liberalerna för att politisera landskapsförvaltningen.
POLITIK Under onsdagens lagtingsdebatt kritiserade Barbro Sundback liberalerna för att ägna sig åt politisk tillsättning av tjänstemän inom förvaltningen. Hon ifrågasatte även ledande landskapsrevisor Agneta Mannberg-Janssons opartiskhet på grund av hennes kopplingar till det liberala partiet.
Exakt vilka tjänstemän är det du talar om?
-Jag tänker inte göra någon lista, det får du göra själv, men min uppfattning är att det sker en dold politisering inom förvaltningen av personer med lösa eller tydliga kopplingar till det liberala partiet.
Men du måste kunna ge några exempel?
-Framförallt den ledande landskapsrevisorn har starka kopplingar till det liberala partiet. Hon sitter även på ett politiskt mandat som revisor i Mariehamn.
Men Agneta Mannberg-Jansson är ledande landskapsrevisor sedan 1994. Hur kan det vara en pågående politisering?
-Att hon har den posten är ett gammalt problem, men ingen har vågat lyfta katten på bordet tidigare. Jämför bara med Sverige där det vore uteslutet att en riksrevisor var med i något parti.
Så du menar att hon borde avgå?
-Hon har för starka kopplingar till det liberala partiet. Det är ohållbart när de är i regeringsställning och det är deras arbete hon ska granska.
"Inget nytt fenomen"
Du sa även under onsdagens lagtingsdebatt att du ser en pågående politisering av landskapets förvaltning, vad menar du med det?
-Det är inte något nytt fenomen, jag tycker att det har pågått länge från liberalernas sida. Mitt intryck är att de rekryterar en del av deras politiska väljarbas.
Kan du ge fler konkreta exempel?
-Ett av de mest svåra fallen var Olof Erland som efter parlamentsvalet 2003 gick tillbaka till sin tjänst. Nu uppträder han som politiker igen. Det är speciellt problematiskt med politiska kopplingar bland tjänstemän på höga poster.
Som avdelningschefer och byråchefer?
-Egentligen för alla som har budget- och föredragningsansvar.
När Barbro Sundback ska ge exempel på den pågående politiseringen hamnar bara ett namn på listan: Marine Holm-Johansson.
Hon är biträdande lagtingsdirektör trots att hon sitter på liberalt mandat i Finströms kommunstyrelse.
"Räcker om man avsäger sig"
Var drar du gränsen för vilket politiskt engagemang en tjänsteman får ha?
-I staden hade vi en bra diskussion när vi tillsatte Emma Dahlén, hon avsade sig ett politiskt uppdrag i en styrelse.
Så det räcker om man avslutar sitt uppdrag?
-Ja, om man avsäger sig uppdraget är det okej. Som privatperson har man ändå rätt att ha politiska åsikter.
Men Marine Holm-Johansson har ju inlett en process för att avsluta sitt uppdrag. Räcker inte det?
-Det är den föregående processen jag är emot. Hon säger att hon inte är medlem i liberalerna, men utifrån är det svårt att tro att det inte har betydelse att hon sitter på ett liberalt mandat. Men i och med att hon vill avsäga sig uppdraget har hon visat att hon delar min uppfattning.
Slutligen, när ny chef skulle utses för museibyrån föreslog dåvarande kulturminister Camilla Gunell (s) partikollegan Viveka Lönndahl till posten. Var det inte en form av politisering?
-Vi hade en diskussion då som resulterade i en lösning. Hon avsa sig sitt uppdrag och hon lämnade partiet.
POLITIK -Ja, jag har inte ställt upp i något val i alla fall, svarar Agneta Mannberg-Jansson på Barbro Sundbacks kritik mot politiska kopplingar.
Men du sitter på ett liberalt mandat som revisor i Mariehamn, kan inte det bli dubbla roller?
-Jag skulle säga att anledningen till att jag sitter där inte är politisk. Jag är vald för att jag har insyn i revision. Det är inget tacksamt eller välbetalt uppdrag och det har varit svårt att få tag i folk som vill ställa upp.
Sundback menar att situationen har blivit än mer problematisk med liberalerna som största regeringsparti. Hur ska man kunna veta att du är objektiv i din granskning?
-Våra granskningar är inte politiska, vi arbetar enligt god revisionssed och följer lagstiftningen. Enligt regelverket finns ingen möjlighet till politisk revision. Dessutom gör vi en årlig arbetsplan i samråd med förvaltningschefen. Vi har ett bestämt uppdrag.
Agneta Mannberg-Jansson menar att det uppdrag hon har som revisor i Mariehamn tidigare har uppfattats som ickepolitiskt.
- Men tydligen tycks politikerna börja ändra sin uppfattning på den punkten.
Tone Nordling