Enligt indexet för mental hälsa är sundsborna lyckligast i landet. Indexet ingår i THL:s sjuklighetsindex som baseras på statistik från 2002–2016.
Indikatorn för mental hälsa baseras på tre olika faktorer med hjälp av data från Statistikcentralen, FPA och Pensionsskyddscentralen. Den första faktorn är antalet självmord och självmordsförsök som lett till sjukhusvård i åldersgruppen 16–79. Den andra beskriver antalet specialersättningsrätter som har beviljats från FPA för behandling av psykos. Den tredje faktorn är antalet 16–64-åringar som får invalidpension på grund av mentala störningar och beteendestörningar.
Tar hand om varandra
Även om Sund toppar listan för psykiskt välmående ligger de andra åländska kommunerna inte långt efter. Tolv av de 15 första kommunerna på listan är åländska.
Andreas Johansson, kommundirektör i Sund, anser att resultatet beror på småskaligheten, inte bara i Sund, utan på hela Åland.
– Jag såg i undersökningen att de flesta åländska kommunerna placerades högt på listan och jag tror att det beror på litenheten. Man tar hand om varandra, säger Andreas Johansson.
Han menar att i större kommuner är det samhället som får ta hand om invånarna, i kontrast till Åland där allt är mer personligt.
– Man känner varandra på ett annat sätt när samhället är litet. Det blir automatiskt att man bryr sig om varandra, säger Andreas Johansson.
Tara Bamberg