Sunds kommundirektör, Andreas Johansson, följer noga med den ekonomiska utvecklingen för kommunerna, och konstaterar att det ser mörkt ut trots att LR skjutit till medel som ska kompensera bortfall på grund av corona.
– Det var tio miljoner minus för kommunerna förra året. Nu fick man fem miljoner i tilläggsbudget tre, men sedan tillkommer skattebortfall och kostnadsökningar. Jag räknar med att kommunerna går back tolv till femton miljoner i år, säger Johansson, och tillägger:
– Och nästa år kommer alla reformer.
Landskapsregeringen (LR) har sagt att man ska kompensera de ökade kostnader som de nya socialvårdslagarna och den nya barnomsorgs- och grundskolelagen medför. Men det är svårt att beräkna. Dessutom bildas Kommunernas socialtjänst, och det kastar om kostnaderna mellan kommunerna rejält enligt Andreas Johanssons beräkningar. Vissa kommuner, som haft få klienter i socialvården, får kraftigt höjda kostnader medan andra får sänkta.
– Det slår mycket åt båda håll, säger Johansson.
Svårt att spara
Med ökade kostnader och med ökade lagkrav på service har kommunerna svårt att spara.
– Landskapsregeringen måste minska kostnaderna eller låna varje år framöver, och egentligen sitter kommunerna i samma båt. Men skillnaden är att få kommuner bedriver någon frivillig verksamhet, bara den lagstadgade. Då kan man inte minska kostnaderna, bara låna.
Andreas Johansson tycker att kommunerna har slimmat sina organisationer de senaste åren, och konstaterar att de offentliga utgifterna ökat på ett ställe – i landskapet.
– Det är bara LR som växer i offentlig sektor. Då kan man fråga sig om det är viktigt med äldreomsorg och dagis eller med landskapsförvaltning, säger Andreas Johansson.
”Lätta på bördorna eller ge högre andelar”
Kökar är en av de kommuner som, om vårdbehovet är detsamma nästa år som i år, får betala mer för socialvård när Kommunernas socialtjänst KST bildas vid årsskiftet. Men kommundirektör Johan Rothberg ser inte KST som det stora problemet för kommunernas ekonomi.
– KST är en försäkring för kommuner som är små. Ett enda fall på vårdanstalt kostar oerhört mycket. Får vi ett fall till så tjänar vi på KST, och har vi det som vi haft så kostar det lite mer. Man kan antingen vinna eller förlora, konstaterar han.
I stället ser han de nya pålagor som nya lagpaket ger för kommunerna som avgörande. Och han vill att landskapsregeringen (LR) ska kompensera kommunerna för de ökande kostnaderna.
– Om man lägger på ytterligare pålagor måste man kompensera dem på något sätt.
Klarar ett par år
Johan Rothberg säger att Kökar kommer att klara sig ekonomiskt ett par år på de reserver som finns, men konstaterar att det kommer att bli tufft eftersom inbesparingsmöjligheterna är mycket små.
– Vi kör nog så billigt vi kan. Vi kör med underskott i år, men har lite kvar sedan tidigare. Det blir tufft om vi inte får kompensation.
Han konstaterar också att coronakrisen och den arbetslöshet som följt med den kan påverka intäkterna för kommunen.
– Vi vet inte var vi hamnar där. Vi har sett att det blir en minskning som känns, men det ska också komma tillskott från LR. Vi har inte en klar bild, skatterna är svåra att förutspå.
LR sitter just och arbetar med nästa års budget, vilken är din uppmaning till dem?
– Jag hoppas och tycker att kommunerna måste kompenseras för nya utgifter och LR måste se till att kommunerna har en landskapsandel som gör att det går ihop, säger Johan Rothberg.
Jonas Bladh