Även förra året ökade de anmälda brotten på Åland. Flera olika typer av brott bidrog till det. Utvecklingen leder till överbelamrade skrivbord hos polisen enligt kriminalkommissarie Olof Lindqvist.
POLIS Förra året anmäldes 3.813 brott på Åland. Det är en väsentlig ökning mot året därpå och en klar topp i polisens statistik åren 1997-2008.
Ålandstidningen har tidigare rapporterat om att allt fler brott anmäls. Den utvecklingen tog alltså ytterligare ett steg under år 2008. Problematiskt, enligt kriminalkommissarie Olof Lindqvist som säger att polisen börjar närma sig en gräns för hur många anmälningar man kan hantera.
-De senaste åren har inte bara brottsanmälningarna ökat utan även kraven på polisarbetet. En förundersökning i dag tar på grund av hårdare regelverk mer tid och resurser i anspråk, samtidigt måste vi specialisera oss allt mer. säger han.
Trots den pågående utvecklingen har inte polisens personal ökat i motsvarande utsträckning.
-Vi är ungefär lika många som för 10 år sedan, kanske till och med något färre.
I och med sparkraven i tilläggsbudgeten år 2009 måste polisen därtill spara motsvarande fyra tjänster.
Vill patrullera mer
Bakom förra årets ökning finns flera faktorer. Egendomsbrotten var drygt hundra fler än föregående år. Andra brottsanmälningar som har ökat är exempelvis brott mot liv och hälsa, sedlighetsbrott och brott mot allmän ordning.
-Som vi sedan tidigare vet har alkoholen har en stor del i brottsligheten, speciellt när det gäller våldsbrott, säger kriminalkommissarie Olof Lindqvist.
Han är särskilt bekymrad över att våldsbrotten ökar med ett jämnt antal per år.
-Vi skulle kunna förebygga en del av den utvecklingen om vi hade mer tid till övervakning. Framförallt tänker jag på slagsmål utanför krogen eller i köer där människor är alkoholpåverkade. Att polisen syns har en lugnande inverkan, säger han.
Under en vanlig natt finns i dagsläget två polispatruller på plats. Det räcker att en trafikolycka inträffar och att en anmälning om brott från en färja kommer in för att poliserna ska ha händerna fulla. Vissa kvällar och nätter är det därför just synligheten på stan som blir lidande.
Färre anmälningar om trafikbrott
Frågan om synlighet ute i samhället har enligt Olof Lindqvist till viss del att göra med tjockleken på pappershögarna på polisens skrivbord.
-Någon måste hantera alla anmälningar och det gör att vi har mindre tid till övervakning.
Det märktes förra året bland annat på att trafikbrotten minskade mot år 2007 med nära 200 anmälningar till 900.
-Brotten är inte färre, men för att upptäcka trafikbrott behöver vi göra kontroller och det är inte alltid vi hinner.
Utsatta barn fångas upp
Mer övervakning leder alltså inte bara till minskande brottsanmälningar utan även till en ökning av anmälningarna. Så är även fallet i fråga om sexuellt utnyttjande av barn, där man ser en ökning av anmälningarna efter år 2006.
-Genom det nya barnahuset har vi samverkat med socialtjänst, barn- och ungdomspsykiatri och barnsjukvård med flera. Det har lett till att fler anmälningar kommer in och att brotten också blir bättre utredda.
Fler anmälda brott behöver i sig alltså inte i sig vara något negativt.
Finns det fler områden där olika myndigheter skulle kunna samarbeta för att förebygga brott?
-I samband med våldsbrott är det också viktigt att samarbeta både med andra instanser som exempelvis sociala myndigheter, sjukvården och skolan, det kan finnas barn som far illa. Det finns säkert många områden som vinner på mer samarbete, men det fordrar att personalen har tid till det och att man kan ta fram modeller att arbeta utifrån.
Är det eftersträvansvärt att satsa mer på det brottsförebyggande arbetet?
-Det är väldigt viktigt, men det fordrar kunskap, planering och personal som har tid till detta. Och att man satsar på åtgärder som bevisligen har haft resultat.
Tone Nordling