2011 ändrades lagen så att all form av misshandel som rör en närstående person, en minderårig eller en person som utför sina arbetsuppgifter lyder under allmänt åtal. Tidigare lydde inte så kallad lindrig misshandel under allmänt åtal, men det har alltså ändrats om det rör sig om till exempel våld i en relation.I strafflagen 21§ 16 kapitlet redogörs för när åklagaren kan väcka åtal då det gäller lindrig misshandel. Då det gäller närstående definieras det som:”gärningsmannens make eller tidigare make, syskon, släkting i rakt upp- eller nedstigande led eller den som har eller har haft gemensamt hushåll med gärningsmannen, eller mot någon annan person som annars är eller har varit närstående till gärningsmannen på grund av ett med dessa jämförbart personligt förhållande”.– Men, man måste gå till förarbetet för att få en tydligare beskrivning av hur man definierar personligt förhållande, säger Ina Johansson som inte uttalar sig om fallet med Fredrik Fredlund och hans före detta sambo, utan endast hur juridiken ser ut gällande allmänt åtal.
”Känslomässigt band”Enligt regeringspropositionen är typiskt för en nära relation att ”det finns ett känslomässigt band till den andra personen”. Vidare står det att en nära relation inte är bunden av att man bor tillsammans, utan även särbos kan omfattas. Det gäller även situationer där förövaren och offret tidigare har haft en nära relation, även om det inte var fallet när gärningen begicks.
”Bestämmelsen kunde således bli tillämplig vid tvistiga och långvariga separationer där situationen tillspetsats till lindrig misshandel. Det går dock inte att ange exakt hur tidsfaktorn ska påverka bedömningen av relationens natur. Ju längre tid som har förflutit sedan relationenupphörde, desto mer vägande grunder krävs det för att tillämpa bestämmelsen”, står det i propositionen.
Om det väcks allmänt åtal i ett fall som rör en nära relation, och den typen av relation inte direkt definieras i lagen eller förarbetet kan det bli en fråga som får avgöras i rätten.– Det som kan ske är att vad som är ett personligt förhållande kan bli stridigt i rätten, säger Ina Johansson.I sådana fall är det upp till var sida att hävda sin sak.
Så en förlikning när det gäller misshandel i en relation har ingen inverkan, det blir åtal ändå?– Förlikning kan ha en inverkan om det handlar om en lindrig form av misshandel och de två är okända för varandra sedan tidigare. Sedan kan en förlikning vara något man kan beakta som grund för strafflindring.
Petra Dahlgren