- Låt ålänningarna köra bil!
Det rådet ger Sveriges ekokommuners ordförande Lars Thunberg.
Under förra veckan samlades hans organisation på Åland.
MILJÖ - Jag har förstått att bilen har en speciell status på Åland. Då kan det vara smart att inte lägga för mycket energi på minskad bilåkning, säger Lars Thunberg.
Han är ordförande för Sveriges ekokommuner, Sekom. Motiveringen är att det är onödigt att driva frågor som gör folk arga. I stället tycker han att fokus borde läggas på att gå över till alternativa bränslen.
- Det är säkert lättare att få folk att gå med på att man ska starta en produktion av etanol eller biogas. Och det är viktigt att ha människor med sig om man ska kunna förändra, säger han.
Efterlyser samling
Sekom är ett nätverk mella 76 kommuner som alla arbetar på olika sätt för att uppnå ett hållbart samhälle. Varje år håller organisationen ett sommarmöte, och efter kontakter med Ålands natur- och miljö blev det klart att mötet skulle hållas på Viking Lines Isabella på väg till Åland.
Under vistelsen träffade de svenska kommunrepresentanterna både lagtingsledamöter, åländska kommunrepresentanter och representanter från landskapsregeringen.
-Åland har en del att lära av Sekom, säger Tove Teir-Siltanen från Agenda 21-kontoret.
- Arbetet i Sverige är mer strukturerat och man är bättre på att marknadsföra sig. Exempelvis finns mål att man ska bli koldioxidneutrala, det är det ingen på Åland som säger, fortsätter hon.
Att vara koldioxidneutral innebär att man bidrar till minskade utsläpp i samma skala som man släpper ut koldioxid.
Miljöteknisk utveckling
Tove Teir-Siltanen efterlyser ett mer samlat grepp på Åland. Det skulle kunna uppnås genom att upprätta nätverk som Sekom på Åland enligt Lars Thunberg.
Han påpekar att det skulle underlätta gemensamma projekt i framtiden.
- Sjöfarten är ett område där flera av våra regioner har gemensamma intressen i att minska miljöpåverkan.
Samarbetena kunde handla om utveckling av miljövänlig teknik, minskade utsläpp samt omställning till källsortering ombord.
Gotland är en kommun som skulle kunna samarbeta med Åland. Det menar Gotlands ekostrateg Helena Andersson.
-Särskilt tänker jag på vindkraften och färjtrafiken där många gemensamma hållpunkter finns, säger hon.
Gemene man bättrar sig
Från Ålands natur och miljö rf var man nöjd med besöket enligt Carola Sjöblom.
-Idag fick jag uttryckligen höra från lagtinget att Åland ska bli en föregångare för hållbarhetsarbete. Det behövs att vi går åt samma håll.
Det senaste året har hon även märkt en attitydförändring bland ålänningarna.
-Det finns många som gör allt vad de kan för att leva hållbart. Alla små insatser i vardagen är det som slutligen betyder något.
Tone Nordling