Av förra årets befolkningstillväxt på nästan 250 personer stod invånare födda i Sverige för en ökning på 170. Det visar statistik som Ålands statistik- och utredningsbyrå (ÅSUB) har tagit fram.
För första gången är det inte mest finländare som är inflyttade till Åland, majoriteten av de inflyttade kommer tillsammans från andra länder. Cirka 3.000 av invånarna är födda i Sverige.
”Närmare 5.600 personer eller 18,5 procent av invånarna är födda i Finland och 5.800 eller 19 procent i andra länder”, skriver ÅSUB i rapporten.
Pandemin stoppar inte inflyttningen
Gunnar Westerholm är Facebook-administratör för Sverigegruppen på Åland. Han menar att engagemanget i gruppen har varit konstant sedan den startades 2017.
– Det har inte varit någon minskande ström under pandemin, säger han.
Gruppen är ett nätverksforum men det är också möjligt att lyfta praktiska funderingar.
– I början var det en del frågor om bidrag, skatter och tillstånd. Det är helt okej att man får tips om var man ska vända sig, men den typen av frågor ska man hellre få besvarade av myndigheterna. Men det har sansat sig, det är generellt en bra grupp att hantera.
Vad är det vanligaste inflyttare undrar över?
– Hur man gör för att flytta sin a-kassa och barnbidrag, sådana saker.
Gunnar Westerholm tycker att det är viktigt att man flyttar till Åland av rätt anledningar.
– Flyttar du till Åland – eller från Sverige? Det är en viss skillnad. Det är ett tuffare klimat i Sverige, speciellt i Stockholmsområdet. Det är viktigt att man flyttar av rätt orsak. Men det brukar bli tydligt efter ett tag att det inte är jättelätt. Man ska ha jobb klart, skolgång för barnen och så vidare.
Kommer svensk-trenden att hålla i sig?
– Jag hoppas det. I bästa fall blir det bli en snöbollseffekt av att svenskar som flyttar hit lockar sina vänner. Men jag tror ökningen kommer att krypa fram snarare än att vi ser någon plötstlig explosion.