Allt var klart för familjeresan till Tallinn. Döttrarna hade klivit på Tallink Victoria i Stockholm, föräldrarna skulle kliva på i Mariehamn.
Men så fort de klev ombord blev de fråntagna passen och hotade med estnisk polis.
DISKRIMINERING Biljetterna var bokade från Mariehamn, men eftersom Mansoor Sedghis dotter tvingats stanna kvar i Stockholm på grund av det hårda vädret ville hon stiga på i Sverige. Därför ringde han till Tallink och ändrade biljetterna så att hans dotter kunde kunde stiga ombord i Stockholm och resten i Mariehamn.
- Jag ringde till deras kontor och frågade. De sade att det var helt okej. Jag skulle bara ge bokningsnumret till min dotter och så skulle hon checka in allihopa i Stockholm. Sedan skulle hon möta oss vid landgången och ge oss våra biljetter i Mariehamn.
Men så fort Mansoor och hans fru klev ombord började problemen.
- Vaktchefen mötte oss vid landgången. Han var väldigt otrevlig. Han tog våra pass och sedan stängdes porten bakom oss. Det första han sade i skarp ton var "i morgon får ni prata med polisen".
I fartygets reception kontrollerades bokningen, och där stämde allting. Men det hjälpte inte.
Överlämnas till estnisk polis
Mansoor Sedghi är själv övertygad om att särbehandlingen berodde på hans och familjens härkomst. Han är född och uppvuxen i Iran.
- Vaktchefen tittade inte ens på biljetterna. Han hade redan bestämt sig. Vi trodde att vi skulle få tillbringa resan i arresten. Jag föreslog att vi skulle gå av båten och i så fall gå till den åländska polisen. Men det gick inte. Porten var stängd. Vi skulle överlämnas till estnisk polis.
Mansoor Sedghi bad att få tala med kaptenen eftersom säkerhetschefen agerat så otrevligt. Det fick han först inte. Kaptenen hade inte tid. Men Mansoor Sedghi insisterade.
- Det var inte en trevlig kapten som svarade i telefonen och det enda han sade var att vi skulle återkomma på morgonen. Han ville nämligen gå och sova.
Till slut lämnade vaktchefen tillbaka passen till familjen som gick sin hytt eftersom ingen ville tillmötesgå dem med en förklaring.
Muntlig ursäkt
Väl hemma igen kontaktade de Tallink i Mariehamn. Av platschefen fick de en muntlig ursäkt och blev erbjudna en gratiskryssning värd 10 euro. Men det var allt.
- Det här med att man hotar betalande gäster med polis och tar deras pass är ju helt oacceptabelt inom servicebranschen. Det var ju fler ålänningar där, och de blev också upprörda över hur vi behandlades. Jag blev lovad en skriftlig förklaring på varför vi blev behandlade på det här sättet. Först nu när vi kontaktat Ålandstidningen återkom de med ett nytt förslag på ersättning, men det kvittar eftersom man inte borde behandla sina resenärer så här.
Mansoor Sedghi har anmält händelsen till minoritetsombudsmannen i Finland.
Kan tas till domstol
I Finland finns det två myndigheter som handlägger ärenden enligt likabehandlingslagen. Diskrimineringsombudsmannen handlägger ärenden där myndigheter är motpart. Minoritetsombudsmannen sköter ärenden gentemot aktörer i näringslivet.
Skulle minoritetsombudsmannens byrå, som årligen får in något tusental ärenden, komma fram till att paret Sedghi särbehandlats på grund av sin härkomst kan byrån välja att driva fallet i domstol.
- Praxis är lite vag, men det maximala skadeståndet är ungefär 15.000 euro. Men mer ofta landar det på 5.000 euro, säger överinspektör Yrsa Nyman.
- Men den vanliga metoden är att ge rekommendationer och att uppnå förlikningar mellan våra klienter och motparten. Vi kan också föra ärenden vidare till diskrimineringsnämnden som kan förbjuda motparten att fortsätta det diskriminerande förfarandet, tillägger hon.
Det faktum att Tallink själva erkänt missgreppet och erbjudit familjen en gratiskryssning, gör det saken enklare?
- Ja, det blir hemskt mycket enklare för oss. Då kan vi ge en rekommendation direkt. Men jag vill säga att de flesta egentligen inte vill ha pengar. De flesta vill ha en officiell ursäkt, ett kvitto på att motparten har gjort fel.
Ålandstidningen har sökt Tallinks platschef, Gungerd Etzell, men hon vill inte uttala sig. På Tallinks försäljningskontor hänvisar de alla frågor till Tallinks pressavdelning.
Har startat utredning
Janis Pavuls är kommunikationschef för Tallink Siljas svenska bolag. Han ser allvarligt på det inträffade.
- Vi har dragit igång en intern utredning för att se vad som har hänt och vad som har sagts. Men alla slags aktiviteter och alla yttranden som kan uppfattas som förnedrande är totalt oacceptabelt. Vi ser allvarligt på det här, säger han.
Och om det visar sig att det har gått till som familjen beskriver det?
- Skulle det ha gått till på det sättet så finns det ingen logik i det.
Varför skulle passen beslagtas?
- Det har delvis med de hårda Schengen-reglerna att göra. Ser man inte europeisk ut kan det vara så att allt inte står rätt till, och då måste vi kontrollera identiteten. Det kan upplevas som ett problem. Men det måste finnas skäl för en sådan kontroll. Gör det inte det så är det oacceptabelt.
Men när man då gjort en passkontroll, borde man inte sluta hota med polis och be om ursäkt?
- Det låter som det mest logiska.
Familjen blev också lovad ett skriftligt svar. Varför har de inte fått det?
- Gungerd Ekzell har varit på semester. Men hon är tillbaka i morgon och då ska det komma ett svar.
Det har gått två veckor. Kunde ingen annan ha skrivit det brevet?
-Tyvärr händer det att saker faller mellan stolarna.
Kommer det här att hända igen?
- Det kommer det inte att göra. Det här är ett enstaka felsteg som upplevts som kränkande. Och jag vill återigen peka på att vi tillsatt en utredning.
Vilka åtgärder kan bli aktuella mot säkerhetschefen om familjens beskrivning är korrekt?
- Först måste utredningen bli klar, men i så fall minst en varning.
Fredrik Granlund