Finland ratificerade Lissabonavtalet i går.
Talman Roger Nordlund (c) är besviken.
- Finland visar inte lagtinget vederbörlig respekt.
POLITIK Finlands ratifikationsinstrument för Lissabonfördraget finns i Rom och deponerades sannolikt hos Italiens regering redan i går.
Riksdagen godkände Lissabonavtalet för ett tag sedan. Nyligen beslöt president Tarja Halonen ratificera avtalet.
- Själva ratifikationen sker när ratifikationsinstrumenten, i praktiken ett brev från presidenten, når Italiens regering i Rom, förklarar lagtingsdirektör Susanne Eriksson.
Lovar mer än kan hålla
Vad det innebär att Finland ratificerat utan att lagtinget godkänt Lissabonavtalet finns det olika åsikter om.
- Riksdagens grundlagsutskott har ansett att Finland kan ratificera utan lagtingets samtycke. Andra experter anser att så länge lagtinget inte sagt ja ikläder sig Finland förpliktelser som gäller även för Åland. Man lovar mer än man kan hålla och risken finns för traktatsbrott, förklarar Susanne Eriksson.
Om det handlar om ett traktatsbrott avgör EG-domstolen. Eriksson tror ändå inte att något annat land drar Finland inför domstolen.
- Man ser nog det här mer som en politisk fråga som ska lösas genom förhandlingar än som en juridisk fråga som ska avgöras i domstol.
Förvånad över brådskan
Talman Roger Nordlund (c) är förvånad över Finlands brådska att ratificera avtalet, särskilt som EU håller toppmöte redan den 15 oktober, bland annat för att diskutera vad man ska göra med Irland som
sagt nej till Lissabonavtalet.
-Det är tydligen viktigare för Finland att sätta press på Irland än att invänta Ålands beslut. Finland tar en medveten, kalkylerad risk. Om lagtinget säger nej uppstår förmodligen ett fördragsbrott.
Visar inte respekt
Talmannen tycker situationen blir konstig.
- Finland deponerar sitt beslut i Rom men har inte full kontroll på vad som sker inom det egna territoriet. Det är ett konstigt agerande, även gentemot andra EU-länder, att man har sådan brådska att man inte sköter hemmafronten.
- Finland visar inte Åland vederbörlig respekt, anser talmannen.
Enligt honom tar sig lagtinget an Lissabonavtalet så fort förhandlingarna mellan landskapsregeringen och Helsingforsregeringen om Ålands inflytande i EU är klara.
Kerstin Österman