Som Ålandstidningen tidigare rapporterat om lanserades tankesmedjan Policylabbet Granit den 8 juni. Initiativtagare är Julia Lindholm, chef för Energiföretagens Brysselkontor. Föreningen har grundats tillsammans med Sandra Boström, projektchef på Viking Line i Mariehamn och Sunniva Hansson, media- och techjurist vid den brittiska advokatbyrån Wiggin LLP Brysselkontor. Julia Lindholm kallar föreningen en ”think- and do tank”, som ska fungera som ett forum för personer med erfarenhet och kompetens utifrån och med intresse för policyutveckling på Åland.
Förutom att arbeta med typisk tankesmedjs-verksamhet arbetar de även med konkreta projekt, berättar Julia Lindholm.
Inspiration från Belgien
Föreningens mål är att påverka samhällsutvecklingen på Åland, genom idéer som översätts till rekommendationer och konkreta projekt. Ytterligare målsättningar är att ge ålänningar en plattform att testa sina idéer och engagera sig, samt belysa värdet av internationellt förvärvad kompetens som ett sätt att öka mångfalden.
Tankesmedjan har inspirerats av den belgiska tankesmedjan Le Groupe du Vendredi, vars målsättning är att skapa en plattform för unga med intresse för politik, där de ska kunna påverka i politiken utan att ge sig in i den på heltid.
– Det tyckte jag var en jättespännande idé, så jag träffade dem och pratade, och tyckte att den här idén den kan vi översätta till Åland, säger Julia Lindholm.
Databas för jämställdheten
Konkreta frågor föreningen har behandlat och undersökt är det svenska språkets ställning, inflyttning till Åland, externpolitik och jämställt beslutsfattande. Enkätframtagen statistik, intervjuer och analysering av offentliga dokumentationer är exempel på metoder som föreningen använt vid framtagningen av projekt och publikationer.
I samband med lanseringen av tankesmedjan lanseras projektet ”100 åländska kvinnor”, en databas med syfte att öka jämställdheten i beslutsfattandet och inflytandet på Åland. Databasen ska erbjuda åländska kvinnor ett nätverk samt samla och synliggöra kvinnlig kompetens. Projektet är sponsrat av Ömsen och Ålands kulturdelegation.
– Det är en databas och syftet är att detoxa Åland från ojämställda maktstrukturer, säger Alva Eriksson, en av de medverkande i projektet.
Databasen ska erbjuda näringslivet en möjlighet att hitta till exempel styrelseledamöter och ålänningar med expertis inom olika områden.
Databasen kan också användas för att hitta kompetenta arrangörer till evenemang och utskottshörande i lagtinget.
Tankesmedjans webbsida finns från och med den 8 juni online på adressen policylabbetgranit.ax.