Det saknas ett helhetsgrepp på äldrepolitiken och därför utarbetas just nu ett långsiktigt och tvärsektoriellt äldrepolitiskt program. I programmet ingår frågor som vård, service och omsorg, men även infrastruktur, boende och digitalisering.
– Vi tar ett samlat grepp för att få veta var vi bäst sätter in resurserna och var det behövs utveckling, säger Susanne Broman.
Programmet ska vara klart nästa år och kommer, förutom en tydlig politisk inriktning, att innehålla konkreta åtgärder.
Redan 2019 presenterade LR en projektrapport om äldres psykiska ohälsa. Uppdraget var ”att utarbeta riktlinjer för de områden inom vården och omsorgen som anses vara av särskild betydelse för äldre med psykisk ohälsa.” Arbetsgruppen kom med en rad rekommendationer (se faktaruta), men där nämns varken en psykogeriatrisk avdelning eller ett boende.
– Det är lite intressant att fundera på. Slutrapporten var brett förankrad, säger Susanne Broman.
Hur har man gått vidare med rapporten?
– Det som skett är att vi har en ny lagstiftning, ny socialvårdslag och en ny äldrelag. Syftet med dem ska vara en funktionell servicehelhet för klienterna och samarbete mellan kommunerna, KST och ÅHS.
Har man vidtagit några konkreta åtgärder?
– Rapporten och de rekommendationer som finns i den kommer naturligtvis att beaktas i arbetet med det äldrepolitiska programmet. Det är ett gediget arbete som gjorts.
Reserverat pengar
I gårdagens tidning efterlyste stadens äldreomsorgschef Evelina Grandell-Rosenlund tydligare direktiv för att undvika konflikter mellan vårdgivarna. Detta eftersom ansvaret för utvecklingen av samverkansavtalen ligger på tre olika aktörer.
– Det är inte landskapsregeringens roll att detaljstyra operativ verksamhet, säger Susanne Broman.
LR har heller inte följt upp hur det går.
– Vi har på det sättet inte insyn, och LR är ingen samarbetspart. Det är upp till kommunerna, KST och ÅHS att driva arbetet vidare.
Enligt Susanne Broman finns det ”en viss tydlighet” i avtalen eftersom olika aktörer nämns inom olika utvecklingsområden.
I budgeten för 2022 finns 75.000 euro reserverat för att driva samverkansavtalen vidare – till exempel anställa någon för ett utvecklingsprojekt – men än så länge har ingen ansökan kommit in.