Vad innebär föreslaget från kommissionen?
– Hela idén med taxonomin är att EU ska slå fast kriterier för vad som ska räknas som hållbara investeringar, det är för att underlätta för de enorma investeringar som behöver göras i energiomställningen och för att få till ett hållbart samhälle. Taxonomin fastställer olika kriterier och gör det enkelt för investerare, företag och privatpersoner att veta vad som är en hållbar investering.
Och vad innebär det i praktiken för finansieringen av olika energisatsningar?
– Hållbarhetsbedömningar av olika finansieringsprojekt görs redan i dag inom bank- och finansvärlden. Taxonomin här är förstås något som ytterligare stärker de bedömningarna, man vill styra pengarna till hållbara satsningar.
Vad tycker du själv om förslaget?
– Taxonomin är ännu inte klubbad och förslaget att den ska innefatta kärnkraft och naturgas har mött stark kritik. Det finns länder som är positiva och länder som är negativa till förslaget. Från min synvinkel tycker jag att det är väldigt konstigt att kärnkraften och naturgasen ska anses hållbara. Från kärnkraft uppstår ju ett avfall som människan på sikt inte vet hur man ska hantera, och naturgasen är fossil vilket innebär att den släpper ut koldioxid vid användning. Hur man kan se den som hållbar är ett frågetecken för mig.
Vad tror du syftet med förslaget är?
– Enligt förslaget skulle kärnkraften och naturgasen bara införlivas under ett visst antal år. Utan att veta uppfattar jag det som att man vill ta hänsyn till de olika förutsättningarna i olika delar av Europa. Europa är en stor kontinent med många länder och olika förutsättningar.
Är det rätt väg framåt?
– Jag tycker att taxonomin måste vara tydlig och progressiv. Budskapet och kriterierna måste vara så tydliga som möjligt för att hjälpa utvecklingen åt rätt håll. Det är inte bra om instrumentet blir för urvattnat och anpassat till olika länders nuvarande situation. Om det krävs måste EU i så fall ha andra verktyg för att få upp dem på banan.
Innebär förslaget något för Åland?
– Hur stora investeringar kanaliseras i Europa och internationellt påverkar också Åland. Det är tydligt att seriösa företag och investerare i dag gör analyser kring vad som ska hålla på lång sikt, och taxonomin ska förhoppningsvis göra det tydligare och enklare. Ett exempel kopplat till Åland är potentialen för havsbaserad vindkraft som flera stora investerare ser som en långsiktigt hållbar investering.