Det var natten till måndagen som Fifax övervakningssystem, som ska larma vid avvikande värden, felade och den landbaserade fiskodlingen i Eckerö blev av med en ännu okänd mängd fisk.
Björn Geelnard, styrelsemedlem i Fifax, berättar att systemet ska larma när till exempel syremängden eller temperaturen i bassängerna avviker från gränsvärdet.
– Den här gången gjorde det inte det. I sig är det ett väldigt stort och problematiskt problem och vi ska arbeta med att åtgärda felet så fort som möjligt.
Redan i dag anländer ett team från Aquaconnect, leverantören av systemet, för att påbörja felsökningen och åtgärda problemet.
– De anländer i full mundering och min tolkning är att de upplever att felet är deras ansvar. Ett avgörande systemfel har gjort att larmet fallerat. Produktionsdelen har ingenting med felet att göra.
Ännu oklart
Exakt vilka värden det är som gjort att fisken dött är i nuläget oklart. VD Kimmo Jalo säger att man måste börja med att ta reda på vad hänt.
– Vi måste börja där och det kommer leverantören av IT-systemet att hjälpa oss med. I nuläget kan jag inte svara på exakt vad det är som ligger bakom fiskdöden – men vi har tappat en mängd fisk.
Enligt Kimmo Jalo är det i nuläget oklart hur mycket fisk man förlorat.
– Jag kan inte kommentera det i nuläget eftersom vi inte vet.
Enligt uppgifter till Ålandstidningen kan det röra sig om 30-40 ton förlorad fisk. Kan du kommentera det?
– Nej, så mycket är det inte. Absolut inte.
Inte heller Björn Geelnard kan svara på hur mycket fisk som försvunnit i samband med systemfelet.
– Jag tänker varken dementera eller bekräfta de uppgifterna av den enkla anledningen att jag inte vet. Det är en vild gissning och det får den som lämnat uppgifterna stå för.
Ingen avgörande katastrof
Björn Geelnard vill inte förringa det som hänt, men framhåller samtidigt att olyckan inte är någon avgörande katastrof för Fifax.
– Det är inte fråga om så stora fiskförluster att konsekvenserna blir avgörande. Konsekvensen är att vi i framtiden får ett eller flera hål i produktionsplanen. Vad det innebär ekonomiskt kan jag inte svara på eftersom jag inte vet hur mycket fisk som försvunnit.
– Det viktiga nu är att åtgärda felet så fort som möjligt och se till att det inte händer igen.
Kan verksamheten fortsätta som vanligt medan problemet åtgärdas?
– Ja, den fortsätter som vanligt.
Andra gången
Det här är andra gången som ett tekniskt problem leder till fiskdöd på Fifax. Förra sommaren orsakade ett problem i elförsörjningen en omfattande fiskdöd. Störningar i reservkraftens eltillförsel ledde till att syre inte pumpades
ut i en del av bassängerna under 3–5 timmar, med följden att en stor mängd fisk dog.
Olyckan orsakade i sin tur en mycket dålig vattenkvalitét eftersom fiskrester och död fisk fanns kvar i vattnet. Det här gjorde att man successivt tvingades byta ut stora mängder vatten, vilket orsakade höga utsläppsvärden av bland annat kväve.
Att måndagens olycka skulle få liknande konsekvenser är däremot inte sannolikt.
– I och med att vi har ett nytt reningsverk, där vattnet gör en extern loop för rening och sedan återvänder in i produktionen, är det i praktiken inte ens möjligt, säger Björn Geelnard.
På Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet säger man att man inte känner till fiskdöden.
– Jag har inte hört någonting och vi har ingenting med att göra så länge den döda fisken omhändertas på rätt sätt, säger Susanne Särs.
Kevin Eriksson