Ålandstidningens enkät visar att de lokala klädbutikerna för det mesta lyckas sälja de flesta varor som produceras. Blir det ändå ett överskott doneras det ofta till hjälporganisationer som Emmaus.
Totalt sett skänkte ålänningarna förra året 143.000 kilo kläder och textilier till Emmaus, vilket gör dem till den största textilinsamlaren på Åland, enligt en utredning av Diana Taburno gjord på uppdrag av Emmaus och Ålands miljöservice (Mise) i somras.
Emmaus verksamhetsledare Robert Jansson berättar att 24 procent av de insamlade kläderna och textilierna säljs second hand på Åland, det övriga skickas som bistånd till organisationer i Estland, Togo och Peru.
Men 22 procent av textilierna går rakt in i förbränningskammaren på värmekraftverket.
– Dessa 32.000 kilo är kläder och textilier som är för trasiga eller smutsiga för att vi ska kunna sälja eller skicka dem som bistånd. Det är sådant som inte borde ha lämnats in till Emmaus, säger Robert Jansson.
Jobbar på lösning
Textilindustrin är en av de mest förorenande industrierna, mer än flyget och sjöfarten tillsammans, och har därmed mycket stor påverkan på miljön.
– Vi tycker det är helt galet att man bränner upp textilier, ett sådant resursslöseri. Det är mycket bättre att materialåtervinna gamla textilier och låta dem bli nya tyger, säger Robert Jansson.
Emmaus och de åländska avfallsbolagen undersöker just nu möjligheten att inleda ett samarbete med Finlands avfallsservices pilotanläggning för textilåtervinning. På fabriken finns nyutvecklad teknik som kan spjälka upp gamla textilier och återvinna dem.
– Vi har i dag ingen som tar emot textilier för återvinning, men jag hoppas att det här är ett projekt som ger resultat nästa år, säger Robert Jansson.
Blir förbjudet
Men det är inte alltid ålänningarna ens lämnar vidare kläder till en insamlingsaktör.
Textilier hamnar ofta i soppåsen och slängs som brännbart avfall. Svinryggens deponis vd Jesper Svanfelts plockanalys från 2015 visar att tio procent av brännbart avfall består av just textilavfall.
För att minska textilindustrins avtryck har EU bestämt att alla medlemsländer från och med 2025 ska samla in textilier separat.
Det nya EU-direktivet innebär att medlemsländerna måste upprätta system för återvinning av textilier.
– Åland kommer att bli tvunget att hitta en lösning för vad man gör med allt textilavfall. I och med det nya direktivet måste det finnas en skild insamlingsplats på återvinningscentralerna och det måste sedan föras vidare, i första hand till återvinning, säger Robert Jansson.
Hög klädkonsumtion belastar klimatet
Enligt Europeiska miljöbyrån förbrukas i genomsnitt 1,3 ton råvaror och 100 kubikmeter vatten per person och år i konsumtionen av kläder, skor och hemtextilier.
”Genomgripande förändringar behövs inom produktionen och konsumtionen av textil för att minska påverkan på miljö, klimat och naturresurser. Nya cirkulära affärsmodeller behöver utvecklas”, skriver Europeiska miljöbyrån.