Ålandstidningen berättade i går att en varg syntes på isen mellan Kumlinge och Brändö i tisdags. Även på Enklinge har flera personer sett spår av det kontroversiella djuret.
– Vi har gått och väntat på det här i och med isvintern. Tidigare vintrar har det inte varit möjligt för dem att ta sig hit så enkelt, men den här vintern har vi i stort sett varit säkra på att de kommer, säger Robin Juslin som arbetar på landskapets enhet för jakt- och viltvårdsfrågor.
Han hörde rykten om vargspår redan innan gårdagens rapportering.
– Det var just ifrån Enklinge-trakterna. Det är troligen samma observation det gäller, men vi har inte blivit direkt kontaktade.
Robin Juslin säger att det sedan några år finns en tät vargstam i sydvästra Finland.
– Det har gjorts observationer till exempel i Gustavs och Osnäs. Därifrån är det jättenära att springa över till oss.
Mer varg att vänta
Det är sannolikt att fler ålänningar ser varg framöver.
– Det är vanligt att de är synliga den första tiden när de kommer till ett nytt område. Före de har slagit sig ner är de rörliga och exponerar sig mer. Det är också en tid på året då växtligheten inte dragit i gång, det är överlag lättare att få syn på djur. I och med att den har kommit så långt som till Enklinge kan vi förvänta oss att den fortsätter till fasta Åland.
Vad ska man göra om man möter en varg?
– Man ska ge alla vilda djur utrymme. Men man behöver inte vara orolig.
Det är främst andra djur som riskerar att drabbas av vargens närvaro.
– Tamdjur, särskilt får, är mest utsatta. Men även lösa hundar under jaktsäsongen. Det är stor individuell variation, en varg kan vara mer eller mindre benägen att ta antingen tamdjur eller hundar. I Kimito där de haft varg i många år har de inte haft skador alls av det.
Uppmanar alla
Situationen påminner mycket om förra gången varg observerades på Åland, vårvintern 2018.
– Då kom de i februari. I mars tog de sig över till fasta Åland, vi lyckades pussla ihop spår från Sund där de hade kommit över och vidare ut över Finström, Hammarland och ända till Eckerö. Sedan var de här i nästan två år, tills skyddsjakten av den sista vargen utfördes i december 2019.
Robin Juslin uppmanar allmänheten att ta kontakt med enheten för jakt- och viltvård om man observerar varg.
– Det är jätteintressant. Särskilt om det är förstahandsinformation och finns spillning eller en bild på djuret. Bilder på spår kan vara svårare, säger han.
– Det gäller för allmänheten att hålla oss underrättade så att vi kan påbörja insamling av data och dokumentera varifrån vargen ursprungligen härstammar. Vi är helt bundna av den information folk förmedlar till oss.