Äldreomsorgsnämnden i Mariehamn har efterlyst information om personaldimensioneringen inom äldreomsorgen. Man har även begärt att stickprover görs som visar hur dimensioneringen ser ut i verkligheten.
I tisdags presenterades resultaten för nämnden.
– Det var en bra rapport som vi fick. Den belyser de problem som finns och dialogen med tjänstemännen kändes fruktsam. Inte löser vi allt på ett bräde, men jag tror att vi kan hitta sätt att göra situationen bättre med inte alltför stora medel, säger Conny Nylund.
Enligt stadens uträkning av personaldimensioneringen uppfyller bemanningen vid boendeenheterna för äldre den rekommendation som finns i tillämpningsguiden för äldrelagen för Åland.
Stickproverna visar dock att den verkliga bemanningen inte alltid når upp till grundbemanningen som ska finnas på en enhet för att uppfylla personaldimensioneringen.
”Finns utmaningar”
Stickprover gjordes vid fyra av totalt 13 avdelningar inom äldreomsorgen. För varje avdelning gjordes stickprover under fem dygn. Av de totalt 20 stickprovsdygnen uppfylldes grundbemanningen såväl dag och kväll som natt 14 gånger.
Vid tre stickprover var man en person kort under dagpassen och vid ett stickprov var man en person kort under ett nattpass. Två stickprover visade å andra sidan att man hade en person extra under två kvällspass.
Störst underbemanning var det under ett dagpass på ett institutionsboende i augusti. Då var man en person. Man borde ha haft en grundbemanning på tre personer.
Men enligt vikarierande äldreomsorgschef Christina Karlsson betyder inte det att man är ensam.
– Man behöver få hjälp av en närliggande avdelning, säger hon.
Vad visar stickproverna, tycker du?
– Jag skulle säga att det ser hyfsat bra ut. Det handlar om stickprover. För att få en verklig bild måste man titta vidare. Vi har mycket bra insikt om hur det ser ut. Vi arbetar mycket med bemanningen och hur man ska nyttja resurserna på bästa sätt. Men det är tufft att få personalen att räcka till.
Christina Karlsson säger att bakgrunden till ärendet är att nämnden varit intresserad av att se hur det ser ut.
– De frågorna är besvarade nu. Men det finns utmaningar, så det är bra att diskutera det här, säger hon.
Tar mycket tid
Conny Nylund säger att man tack vare stickproverna kan se var resurser behöver sättas in.
– Det är ganska sällan det är full bemanning överallt.
Arbetet med att hitta vikarier tar dessutom väldigt mycket tid, säger han.
– Det blir tufft. Det tar så mycket energi och tid och det är ingen tacksam uppgift att ringa någon som är ledig och säga att den måste komma på jobb.
Han säger att det finns tankar på att inrätta en administrativ tjänst som jobbar med vikariebemanning.
– Vi ska komma med ett bra förslag om den saken.
Äldreomsorgsnämndens vice ordförande Pernilla Söderlund (Lib) har samma uppfattning som Conny Nylund vad gäller vikarierna.
– Det tar jättemycket tid att ringa in vikarier. Det är den frågan vi behöver se på. Jag tror också att den underbemanning vi har leder till att det är färre som orkar och vill jobba, säger hon.
Ska ge förslag
Pernilla Söderlund säger att stickproverna bara ger en ögonblicksbild.
– När folk tar kontakt med politiker handlar det ofta om vården och om brist på personal.
– Jag tycker att det verkar finnas en uppfattning bland politiker om att det finns gott om personal och en bra personaldimensionering i äldreomsorgen. Men siffrorna tyder på lite annat.
Äldreomsorgsnämndens beslut i ärendet blev att bordlägga det. Det tas troligtvis upp igen vid nästa möte.
– Till dess ska de politiska grupperna komma med förslag på hur vi ska lösa det här, säger Conny Nylund.