Visit Ålands vd Annica Jansson och Eckerölinjens försäljningschef Tor Rönnberg är eniga:
Det var lågkonjunkturen, kronkursen och behovet av fräschare boenden för turister som ledde till att Åland tappade tio procent av övernattningarna 2009 jämfört med året innan.
TURISM Antalet övernattningar på Åland minskade förra året med nästan tio procent jämfört med 2008. Det visar Åsubs turiststatistik 2009, som bland annat innehåller följande siffror:
?Totalt anlände cirka 207.600 gäster till de åländska inkvarteringsanläggningarna. Deras totala övernattningar var drygt 442.500.
?Minskningen av övernattningarna skedde inom alla anläggningstyper utom på hotellen, där ökningen var 1,5 procent.
?Störst minskning hade campinganläggningarna, drygt 28 procent. Stugbyarna minskade med cirka tretton procent. Gästhem och pensionat med sju procent.
?Övernattningarna från Sverige minskade med nästan 16 procent. Drygt 91.000 gäster anlände från Sverige. De stod för cirka 190.000 övernattningar, cirka 43 procent av det totala antalet.
?Övernattningarna från Finland minskade med cirka 12 procent. 91.900 gäster från Finland stod för närmare 174.600 övernattningar, knappt 40 procent av alla övernattningar.
?Övernattningarna av gäster från övriga länder ökade med nästan 13 procent. Förmodligen har öspelen påverkat den statistiken.
"Något för turismstrategin"
Enligt Visit Ålands vd Annica Jansson är det främst lågkonjunkturen och förra årets svaga kronkurs som orsakat de fallande siffrorna.
-Det minskade resandet drabbar oss nu hårdare än jag hade hoppats. Den negativa utvecklingen har hunnit i fatt oss, trots att rederierna har subventionerat kronkursen, säger hon.
Att hotell gått bra och campingplatser dåligt kan bero på att efterfrågan på boende av hög kvalitet har ökat, tror Annica Jansson.
-Vi har en utmaning i att hålla en tillräckligt bra standard på boendet. Vi har ett generellt behov av att få upp standarden. När folk reser vill de bo bra.
Hur ska Visit Åland agera nu?
-Det gäller att arbeta långsiktigt och ha en tydlig och effektiv marknadskommunikation. Det blir dock inte bättre av att vi har minskade resurser. I sämre tider borde man i stället lägga kraft och resurser på att vända utvecklingen.
Enligt Annica Jansson skulle det skulle innebära en stor förbättring om turistsäsongen kunde förlängas med perioderna april/maj och september/oktober. Hon efterlyser därför att krafttag tas för att utveckla evenemang.
-Men det här är något för den nya turismstrategin. Vi ska ju bjudas in till att diskutera den och vara med och påverka.
"Försiktigt positiv"
Eckerölinjens försäljningschef Tor Rönnberg gör även han bedömningen att de sviktande övernattningssiffrorna beror på lågkonjunktur och svag kronkurs.
-Statistiken stämmer bra överens med våra siffror. Men inför 2010 ser det positivt ut med kronkursen, så jag är försiktigt positiv inför den här säsongen.
Från kontakten med gästerna vet han att det finns önskemål om en generell uppfräschning av boendet på Åland. Det är den standarden totalt sett som måste höjas, säger han.
-Många förstår inte att om vi har 100 objekt varav två är dåliga så påverkas även de övriga 98 av det. Vi måste få upp totalen. Minsta standardhöjning som görs har betydelse, säger Tor Rönnberg.
Anna Jakobsson