Socialarbetaren berättar att hon först kom i kontakt med den avlidna mannens och den mordåtalade kvinnans vårdnadstvist under sin tid i kommunen 2011-2014. Sedermera återvände hon 2019 och fick då ansvar för den vårdnadsutredning som sedermera låg till grund för tingsrättens beslut i vårdnadstvisten.
På frågan om hon tyckte att konflikten var speciell på något sätt konstaterar hon att det förstås fanns en tydlig konflikt.
– Det hör ju till saken. Men det som var anmärkningsvärt var att det fanns en hel del barnskyddsanmälningar som vi kunde konstatera inte stämde.
Hon berättar att alla anmälningar var riktade mot mannen.
– Men det fanns inget som tydde på att han skulle göra sitt barn illa.
Anonyma anmälningar
Socialarbetaren berättar att hon med tiden fick en uppfattning av att barnskyddsanmälningarna kom från samma tre personer: mamman, mormorn och mammans väninna, alltså den andra mordåtalade kvinnan.
– Det fanns anonyma barnskyddsanmälningar men särskilt en var vi ganska säkra på att kom från mormor.
Hon berättar också att väninnans barnskyddsanmälan ska ha skrivits med en liknande handstil som dem som lämnats in av mamman själv.
Socialarbetaren får också frågan om varför hon tror att alla barnskyddsanmälningar gjordes.
– Jag tror att mamman hade väldigt svårt att vänja sig vid tanken att hon skulle tvingas dela på umgänget. Syftet var ju att svartmåla pappan så att tingsrätten inte skulle ge honom någon vårdnad.
Frustrationen motivet
Socialarbetaren berättar under sitt förhör också att hon tror att mamman på riktigt trodde att hennes barn for illa när hen var hos sin pappa.
– Det är jag helt säker på att hon trodde. Det är svårt att säga varför hon trodde det men den frustration som uppstod till följd av det är nog också motivet.
När socialarbetaren hörde om misstankarna fick hon också direkt en känsla av att väninnan kunde vara inblandad.
– Det var på grund av att de gjort anmälningarna tillsammans.
Samlad bedömning
I polisförhör som hölls efter mordbranden i december ska socialarbetaren bland annat ha sagt att kvinnan är sjuk (i huvudet). Hon ska ha uttryckt sig liknande om mormorn. När försvaret under rättegången frågar med vilken kompetens hon dragit de slutsatserna svarar hon att det är en samlad bedömning.
– Det är en uppfattning jag skapat utgående från en rad olika händelser och intryck.