Minimera allting i form av umgänge.
Det är budskapet från både samarbetsgruppen och landskapsregeringen under måndagens presskonferens.
– Nu kör vi så här i två veckor. Vi ska inte gå i ide som björnar, men vi närmar oss det stadiet. För vi har ännu en chans att få någon form av kontroll på det här, säger lantråd Veronica Thörnroos (C).
Tidigare på dagen sammanträdde samarbetsgruppen. Efter det fattade landskapsregeringen beslut om att vidta fler åtgärder för att försöka få bukt med den stora spridning av covid-19 som pågått sedan julhelgen.
För det första förbjuds offentliga tillställningar inomhus. Det formella beslutet ska fattas på onsdag och förbudet ska gälla mellan den 5 och 18 januari.
”Dramatiska siffror”
För det andra ger landskapsregeringen en rekommendation för privata tillställningar. Den går ut på att man inte ska träffas i större sammanhang privat, utan att man ska försöka hålla sig i en så liten bekantskapskrets som möjligt.
För det tredje rekommenderar landskapsregeringen att vuxna ska minimera sina hobbyverksamheter inomhus.
Landskapsläkare Knut Lönnroth kallar den nuvarande situationen på Åland för ”väldigt ansträngd”. Hans prognos är att Åland, under den här och förra veckan, kan få fler fall av covid-19 än vad man tidigare haft totalt under hela pandemin.
Åland ligger för tillfället på en tvåveckorsincidens på cirka 1.500 fall per hundratusen invånare.
– Jag ser framför mig att när vi summerar även den här veckan, och lägger den till vecka 52, kommer vi att ha en ännu mycket högre tvåveckorsincidens.
– Det är dramatiska siffror som vi pratar om, säger Knut Lönnroth.
Har spridit sig
Under presskonferensen konstateras att en person vårdas på sjukhus på grund av covid-19. Det tar ett tag innan man blir så där riktigt sjuk, säger Knut Lönnroth.
– Det kan komma med en vecka eller tio dagars fördröjning.
De flesta som insjuknat på Åland de senaste dagarna har varit unga vuxna och den stora majoriteten har varit vaccinerade med minst två doser. Det ger ett gott skydd, enligt Knut Lönnroth.
– Men med så här många fall kan det vara så att en eller annan blir svårt sjuk.
Det som är mer oroväckande, och som redan har börjat ske, är att smittan sprider sig från unga vuxna till familjemedlemmar och sedan vidare ut i samhället, säger han.
– Får vi nu en omfattande smittspridning bland äldre och personer i riskgrupper, och om det kommer in i vård och omsorg, kan vi få se en ganska snabb och dramatisk ökning även av personer som behöver sjukhusvård.
”Gemensam paus”
Därför förespråkar samarbetsgruppen en kortare period där hela samhället tar en gemensam paus från allt som inte är absolut nödvändigt.
– Att vi alla nu försöker undvika alla situationer där vi träffar andra människor, säger Knut Lönnroth.
Med de vidtagna åtgärderna vill man förhindra att situationen spårar ut ännu mer. Man hoppas få ner smittspridningen så mycket att testning och smittspårning kan normaliseras.
– Vår förhoppning är att med dessa kraftfulla åtgärder snabbt kunna får kontroll på läget igen, säger han.
Knut Lönnroth är däremot inte särskilt optimistisk till att Åland ska få ner smittspridningen till en väldigt låg nivå, eftersom allt tyder på att är omikronvarianten som sprids.
Han kommenterar även beslutet om att fortsätta med närundervisning i skolorna:
– Vi är medvetna om, att om man riktigt vill optimera smittskyddet borde man inte starta skolan nästa vecka utan ha en paus där också.
– Men det handlar hela tiden om att väga nyttan för smittskydd mot skadeverkningar för samhället. Det här är den gränsdragningen vi har gjort nu tills vidare.