Som Ålandstidningen berättade i går nekas 16-årige Oliver Westerlund dispens för att fullfölja sin utbildning till sjöss, trots att sjömansläkaren bedömt honom som lämplig för maskintjänst. Ålandstidningen har i flera omgångar sökt svar från Transport- och kommunikationsverket, Traficom, om varför adhd vägts in i beslutet och varför en äldre utredning prioriterats framför nyare medicinska bedömningar.
Men myndigheten ger få konkreta svar och hänvisar i stället till allmänna riktlinjer och internationella bestämmelser.
”Ärendet gäller personuppgifter och uppgifter om hälsotillstånd som vi av dataskyddsskäl inte kan behandla offentligt och vi kan inte ta ställning till en enskild sökandes fall”, skriver Traficom.
Vägdes in i beslutet
Traficom motiverar sitt beslut med att en sjöfarare måste vara fysiskt och psykiskt lämplig för arbete till sjöss, utan att vara beroende av medicinering.
”Sjöfaranden får inte ha någon sjukdom som eventuellt förvärras av vakande, en oregelbunden arbetsrytm och avvikande fysisk eller psykisk belastning eller som kräver regelbunden medicinering för att hållas under kontroll”, skriver myndigheten.
Traficom beskriver adhd som ett tillstånd som ofta innebär svårigheter med uppmärksamhet, impulsivitet och beteendereglering. Man pekar också på en ökad risk för olyckor och att adhd-läkemedel kan vara narkotikaklassade och förbjudna i vissa länder.
”Läkemedel lindrar adhd-symptom, men i fartygsarbete måste funktionsförmågan vara tillräcklig även utan läkemedel eftersom medicinen till exempel kan ta slut på grund av att resan plötsligt blir längre”, skriver Traficom.
I Oliver Westerlunds fall vägdes adhd in i beslutet med hänvisning till att ”all information om hälsotillståndet beaktas”och att varje ansökan bedöms individuellt utifrån det material som skickats in.
En av de mest kritiserade delarna av beslutet är att Traficom baserat sin bedömning på en adhd-utredning från 2019, då Oliver Westerlund var tio år och ännu inte medicinerades. Detta trots att ett nytt läkarintyg från 2024 visar att han fungerar väl i vardagen med medicinering.
Traficom ger inget direkt svar på varför den äldre utredningen vägde tyngre, men framhåller att deras beslut bygger på ”alla uppgifter som lämnats in”.
”Har förbättrats”
Traficom har tagit del av artiklarna och getts möjlighet att kommentera den kritik som framförts mot beslutet att stoppa Oliver Westerlund. Myndigheten försvarar sin bedömning och hänvisar till sjösäkerhet och internationella regler.
Traficom påpekar att sjömansläkarsystemet och hälsoundersökningarna för fartygspersonal ständigt utvecklas.
”Man har strävat efter att förbättra undersökningarnas kvalitet och jämlikhet med social- och hälsovårdsministeriets anvisningar för läkarundersökning av fartygspersonal”.
Traficom medger att sjöfartsmedicinska krav ibland kan uppfattas som hårda.
”Syftet med sjömansläkarsystemet och läkarundersökningarna av fartygspersonal är att trygga sjöfartssäkerheten även om kraven på hälsotillståndet ur individens synvinkel kan kännas oskäliga och orättvisa”.