Mellan klockan 12 och 14 lördagen den 24 december är alla som känner att det vore rätt för dem välkomna till Röda Korsgården i Mariehamn, där fokus ligger på att kunna tillbringa en stund i varandras sällskap, men där det även bjuds på både mat och musikuppträdanden.
Ingrid Zetterman, som är med i Lions Culinaria, säger att man tillsammans med Emmaus Åland och Röda Korsets Mariehamnsavdelning velat återuppta något som föll bort under coronaåren.
– Det har tidigare arrangerats kostnadsfria julfiranden för människor som kanske inte har haft råd eller känt att de har någonstans att vara, senast i Emmaus returcafés lokaler, men det har haft ett uppehåll under pandemin. Och nu tyckte vi att det var dags att göra slag i saken, så vi har tillsammans beslutat oss för att ordna det här tillfället, säger hon.
Gruppen tror att behovet i år kan vara extra stort. Många har hamnat i en allt mer utmanande ekonomisk situation samtidigt som matpriserna har stigit, och bland annat ukrainare som kommit till Åland kan sakna ett socialt sammanhang.
– Och så tänker vi på de där Grit:Lab-studerande som har flyttat hit från olika delar av världen, och att några av dem kanske blir sittande ensamma annars, säger Eva-Lotta Fahlander.
– Det är helt enkelt riktat till de som av något skäl inte får till sitt eget julfirande men som känner att de vill vara tillsammans. Vi har försökt rikta oss lite särskilt till Seniorpunkten, Handicampen och Rädda barnen, och tonvikten är på att vi ska vara tillsammans, säger Monica Hägerstrand-Selander.
Klappar och julgröt
Gruppen säger att de har fått indikationer från Matbanken om att det i år är många familjer som har det sämre ställt, och därför vill man förutom samvaro bjuda på mat, och kanske en eller annan julklapp.
– Det vi kan garantera är en julgröt med smörgås och pålägg, och glögg med pepparkakor. Sedan har vi från fyra olika restauranger fått löfte om att vi ska få överbliven julbordsmat, och även flera butiker har sagt att de vill vara med och bidra. Där kan vi inte lova hur mycket det blir, men vi kan garantera att det åtminstone finns tillräckligt med julgröt åt alla, säger Carina Aaltonen.
– Så här finns en extra nytta i att vi hjälper till att ta tillvara och minska matsvinnet, säger Eva-Lotta Fahlander.
– Och så ryktas det att det blir mycket godis över, det vågar vi nästan lova, skrattar Monica Hägerstrand-Selander.
– Och jultomten kommer. Den riktiga. Han är hemma nu och syr till dräkten, och Emmaus har lovat att de ska stå för lite julklappar, säger Ulla Rindler-Wrede.
Det finns även en rad musikframträdanden planerade, och gruppen har låtit trycka upp ett sånghäfte med allsångstexter med titeln ”jullunch tillsammans” på svenska, finska, engelska, rumänska och ukrainska.
– Fast sångerna är på svenska. Eller ja, inte alla, vi har We Wish You a Merry Christmas och Auld Lang Syne här också, säger Monica Hägerstrand-Selander.
Samarbete med potential
Den som vill delta som gäst får också gärna höra av sig, genom att ringa eller skicka ett meddelande till 040 583 7043.
– Man måste inte, och det är inte bindande om man gör det, utan det är bara så att vi ska ha ett hum ungefär hur många som kommer. Det är flera som har anmält sig redan och vi räknar just nu med att vi blir mellan 40 och 50 personer. Men vi sätter ingen gräns, vare sig högre eller lägre, säger Monica Hägerstrand-Selander.
De betonar även att allt är kostnadsfritt, men att den som själv vill har möjlighet både på plats och i efterhand att donera pengar till föreningarna.
Gruppen tror att evenemanget kan bli återkommande. I år har man tillgång till Björntjänsts lokaler som är centrala och lätt tillgängliga.
– På Emmaus brukade det vara stämningsfullt med mycket mat, med både glada och ibland allvarsfulla gäster. Då riktade det sig särskilt mycket till den äldre befolkningen, men eftersom vi nu är tre föreningar kan vi rikta oss lite bredare, säger Carina Aaltonen.
– Det jag tycker är extra roligt med det här är just att vi är tre föreningar som har hittat ett sätt att arbeta tillsammans, säger Ingrid Zetterman.
– Det visar sig att mellan oss både massvis med kompetens och arbetskraft, så vårt behov av folk är täckt. Vi har projektledare och kockar och frivillig personal, och det gick väldigt fort att ordna, säger Ulla Rindler-Wrede.
– Så vi efterlyser ingen extra personal, men skulle det vara så att någon gärna vill vara med kan man höra av sig till någon av våra föreningar, säger Ingrid Zetterman.
På en fråga om de kan tänka sig fler samarbeten i samma stil i framtiden svarar de alla i kör.
– Absolut.
– Det behövs mer samarbeten inom civilsamhället, och när man märker hur lätt det går, hur många som har kontakter och kan saker så inspirerar det verkligen, säger Ulla Rindler-Wrede.
– Det gäller bara att hitta ett format, ett projekt, något att samarbeta kring, säger Ingrid Zetterman.