Siffrorna som Ålands statistik- och utredningsbyrå (ÅSUB) har tagit fram hänvisar till brott som kommit Polisen, Gränsbevakningen eller Tullen till kännedom. Av de uppklarade brotten anmäldes 833 stycken till åklagare.
Flest av de anmälda brotten inkom i kategorin egendomsbrott, 645 stycken. Med en uppklarandegrad på 44 procent var det också kategorin med den lägsta uppklarningsprocenten.
– Varför det är så, är något vi måste analysera närmare, men erfarenheten säger att det sker relativt många så kallade mörka brott i den kategorin. Exempelvis skadegörelser där någon går förbi en bil mitt i natten och slår sönder en bilruta, sådana brott som ingen ser och som vi därför får svårare att klara upp, säger kommissarie Tommy Thörnroos vid Polisen på Åland.
Motsvarande siffror för sexualbrott visar på en uppklarningsgrad på hela 90 procent då 18 av 20 anmälda brott klarades upp 2018.
Av 611 trafikbrott löstes 98 procent, eller 600 stycken.
I samband med sin statistik påpekar ÅSUB att ändringar i strafflagen samt viljan att rapportera brott, kan påverka statistiken relativt mycket.
Unga mest utsatta
1980 kom ungefär 2.000 brott till myndigheternas kännedom och som flest utreddes över 2.800 brott år 2008. Framför allt egendomsbrotten har visat en nedåtgående trend sedan dess.
Överlägset flest brott, per tusen invånare räknat, begås i Mariehamn – 89,5 stycken. Det är fler antal begångna brott än de som rapporterats från landsbygden och skärgården ihopslaget.
Åland följer i stora drag samma utveckling som Finland gällande antalet brott, vilket delvis kan förklaras av att samma strafflagar i stor utsträckning gäller på bägge ställen.
När det gäller brottsoffer är det 21 till 24-åringar som är mest utsatta, minst brott begås mot personer över 60. Män och kvinnor utsätts i ungefär lika hög grad, dock skiljer det sig stort mellan kategorierna. Män utsätts oftare för misshandelsbrott medan kvinnor löper betydligt större risk att drabbas av sexualbrott.
Stort mörkertal
Unga människor är överrepresenterade även bland de som blivit misstänkta för, eller utretts för brott. Den oftast misstänkta ålänningen är en man mellan 15 och 20 år, 84 procent av de brottsmisstänkta 2018 var män.
Kommissarie Tommy Thörnroos vid Polisen säger att andelen uppklarade brott överlag är en god siffra.
– Men man måste alltid bryta ner det i kategorier. Och trots att siffran är god finns det alltid förbättringsmån.
Sexualbrott klaras för det mesta upp. Det förklarar Tommy Thörnroos med att det ofta finns en tydlig gärningsman och ett offer.
– Då har vi inom polisen en god grund att arbeta utifrån, men vi ska också vara medvetna om att det finns ett stort mörkertal.
I Mariehamn begås fler brott per tusen invånare än på övriga Ålands tillsammans, betyder det att man fördelar polisresurser i enlighet med statistiken?
– För vår del som polismyndighet är Mariehamn utgångsort. Siffrorna påverkar inte vår resursfördelning, vi ska komma ihåg att en stor del av brotten uppdagas under vår övervakning och vi är mest i Mariehamn, därför uppdagar vi också mer brott här.
Märker ni någon skillnad i anmälningsbenägenheten för vissa brott nu, jämfört med säg tio år sedan?
– Det kan jag inte svara på på rak arm, jag tror nog att folk är lika duktiga på att anmäla brott nu som då men det går alltid lite i vågor. Om exempelvis många företag får bluffakturor och ett företag anmäler det, så följer andra efter och gör likadant.
Peter Pussinen