Fem besvär har anförts till Ålands förvaltningsdomstol med anledning av stadsfullmäktiges beslut om ändring av stadsplanen för centrum. Ändringssökandena yrkar nu på ett upphävande av den ändrade delgeneralplanen och att Mariehamns stad ska stå för rättegångskostnaderna i ärendet.
Dennis & Macke Ab, Mariepark Ab och Fastighets Ab Sittkoffska gården, det vill säga tre av entreprenören Dennis Janssons (MSÅ) bolag, menar att såväl Nina Fellman (S) som Barbro Sundback (S) och Christian Beijar (S) har varit jäviga i beslutsprocessen.
I sina besvär skriver bolagens ombud att Nina Fellman har ingått borgensförbindelser till förmån för Emmaus Åland avseende inköp av aktier i Emmaus fastighet, vars byggrätt och marknadsvärde därmed ökar markant.
”Förslaget till delgeneralplan har därmed inneburit en konkret fördel och synnerligen stort ekonomiskt värde för denna fastighet”, skriver man i besvären.
”Har inte ens tänkt på saken”
Stadsstyrelsen bedömde i mars i fjol att borgensförbindelsens omfattning var ringa, och ansåg därmed att inget jäv förelåg för Nina Fellman. Men i besvären lyfter man det faktum att också Barbro Sundback och Christian Beijar, som bägge har deltagit i beredningen av delgeneralplanen, har ingått liknande borgensförbindelser för Emmaus, utan att ett eventuellt jäv har prövats.
Nina Fellman själv säger till Ålandstidningen att hennes del på 50.000 euro av det totala borgensåtagandet på ungefär 1,3 miljoner euro för cirka tio år sedan var en så liten del att den bedömdes som ringa av stadsstyrelsen.
– Den största delen av borgen stod själva fastigheten för när lånet togs. Men det saknades lite, varvid några personer, däribland jag, inte såg någon risk och ställde upp som borgenärer, säger hon.
Nina Fellman säger att hon sedan dess inte ens har tänkt på saken, förrän frågan om eventuellt jäv togs upp.
– Och då konstaterades det som sagt av stadsstyrelsen att jag inte ansågs vara jävig.
”Det är domstolen som avgör”
Efter ett sådant konstaterande går det inte att jäva ut sig ”för säkerhets skull”, enligt Nina Fellman.
– Och även om det hade varit en möjlighet, tänkte jag inte ens tanken, säger hon.
Men Barbro Sundbacks och Christian Beijars eventuella jäv prövades aldrig, borde stadsstyrelsen ha gjort det?
– Jag antar att man hade gjort samma bedömning i deras fall, men jag kan inte svara för någon annan än mig själv.
I besvären lyfts också att du tidigare har varit gift med Emmaus verksamhetsledare, hur ser du på det?
– Vi har varit frånskilda i mer än fem år, och jag anser inte att det har någon som helst betydelse. Jag skäms inte för att ha ställt upp med det lilla jag kunde hjälpa till med.
Nina Fellman anser att besvären i förvaltningsdomstolen inte handlar om henne och att hon skulle ha gjort något fel.
– De verkar mer handla om Dennis Janssons önskan att delgeneralplanen inte ska vinna laga kraft.
Så en tidigare make, eller maka, är inte en jävsgrund?
– Det är en juridisk fråga som inte är min sak att avgöra, även om varken jag eller stadsstyrelsen har bedömt det som en jävsgrund. Men det få domstolen ta ställning till.
Cirka 600.000 av lånet på 1,3 miljoner euro är i dagsläget återbetalat.
I ytterligare besvär mot delgeneralplanen motsätter sig fastighetsägare på Norragatan och längs Ålandsvägen bland annat planerade promenadstråk som har dragits rakt över tomter, utan att kompensera fastighetsägaren för intrånget. Två av promenadstråken är dessutom dragna genom befintliga hus längs Ålandsvägen.