- Kom gärna hit, politiker, och se hur vi har det! Kom och jobba en dag!
Den uppmaningen kommer från närvårdare Kikki Andersson vid Trobergshemmet.
- Att ge de äldre en trygg ålderdom är en stor utmaning, säger föreståndare Agneta Brunila.
VALFRÅGA Andelen äldre i vårt samhälle ökar markant. Andelen över 65 år var den 31 december i fjol 4.563 personer eller 16,9 procent av Ålands befolkning.
I Mariehamn revideras nu äldreomsorgsplanen från 2002. Den förutspådde att andelen 85+ skulle vara 260 personer år 2020 men redan i dag är staden uppe i över 300 personer som fyllt 85 år.
Ingen förstår riktigt
- Jag har en känsla av att ingen riktigt förstår vad vi har framför oss. De äldre blir så väldigt många och den arbetsföra befolkningen hänger inte med, säger Trobergshemmets föreståndare Agneta Brunila.
Hon tampas med en väntelista till de 58 permanenta och två periodplatserna. Hon dras dessutom med trånga och oändamålsenliga utrymmen.
- Vi får in sängarna i rummen bara om vi skruvar isär dem.
På väntelistan står elva personer som är prioriterade för en plats och tio till vars ansökningar ännu inte behandlats. På Gullåsen finns 50-60 stadsbor som kunde vårdas någon annanstans - om det bara fanns plats.
Måste dela rum
För att kunna erbjuda fler äldre plats på Trobergshemmet har stadens socialnämnd beslutat att två personer ska bo i de större rummen. Det är inget personalen hurrar över, även om de inser problemet.
- Det är inte värdigt att en person som levt ett långt liv och kanske 20, 30 år ensam måste dela rum med en vilt främmande människa under sin sista tid, säger Agneta Brunila.
- Det är en tillbakagång att tvinga ihop två i samma rum, anser närvårdaren Catarina Holmström.
- ... en säng, en stol, ett sängbord - mer ryms inte, inflikar närvårdaren Stina Hellman.
- Fråga politikerna om de vill bo så! föreslår närvårdaren Tove Eriksson.
Mer personal
Trobergshemmet ska byggas till med 66 platser i den nya delen, "Övre Mathis". Det nuvarande Trobergshemmet ska därefter byggas om till "effektiverat serviceboende" med plats för 36 boende.
- Då blir Trobergshemmet totalt sett större än nuvarande Gullåsen och vi kommer att behöva mer personal. Det kommer att handla mycket mer om sjukvård, säger Agneta Brunila.
Trobergshemmets tillbyggnad är planerad att stå klar 2009 och ombyggnaden av nuvarande utrymmen 2011. Nu hotar besvär mot stadsplanen för Övre Mathis-tomten och det kan fördröja bygget.
Insikt och kunskap
Agneta Brunilas och hennes personals hälsningar till politikerna är att de måste börja intressera sig mer för åldringsvården.
- Insikter och kunskap behövs. Det vi bygger upp nu är vår egen plats i framtiden. I morgon är vi alla där, också politikerna, säger Kikki Andersson.
Stina Hellman anser att politikerna måste samarbeta mer och bättre. Gullåsen får inte göras om till ett äldresjukhus innan kommunerna hunnit bygga ut så att de kan ta hand om sina äldre.
Inte skrytbyggen
- Satsa på åldringarna först innan ni bygger fler skrytbyggen, säger Tove Eriksson.
Praktikanten Matilda Alén tror att lön och arbetstid är viktigt för att locka unga att utbilda sig inom vården.
- De flesta är ganska rädda för att jobba inom åldringsvården. De har kanske ingen kontakt med äldre människor.
Och vad tycker du själv?
- Det är kul att jobba med åldringar. De är mer tacksamma än barn och man får så mycket igen. De brukar säga att jag är en ängel.
Kerstin Österman