Det var för två år sedan som Tom Sarling och Marko Aho för första gången testade trolling på norra Åland. De var sent ute men de fick lax. Ett år senare åkte de ut första gången runt påsk. De kom ut fler gånger och varje gång fick de fisk. Då fick de en lax per tur.
– I år tänkte vi gå ut ännu tidigare, vi hade tänkt dra ut i januari, februari. Men det blev i mitten av mars. Då fick vi fyra eller fem laxar. Den största vägde nio kilo, säger Tom Sarling.
Helgen efter fick de fyra laxar.
– Det är fruktansvärt tidskrävande. Vi åkte klockan sex på morgonen och fick hacka bort lite is i Hamnsundet. Vi började fiska vid åtta och höll på till fem, sex-tiden. Men det är så med trolling.
Fisket norröver har gett mersmak, Tom Sarling och Marko Aho vill ge sig ut fler gånger för att se om det har varit en slump att de fått så pass mycket fisk tidigt på året. Och de skulle också önska att fler båtar gick ut och testade.
– Det skulle vara bra med fler team så att vi skulle få en större överblick.
Södra Åland
Det mesta trollingfisket sker på södra Åland, utanför Eckerö och över Ålands hav. Där är trollingfisket som bäst i maj och juni, när det är varmare. Men efter att ha pratat med gamla fiskare med mycket kunskap bestämde sig Tom Sarling och Marko Aho för att se om de kunde starta säsongen tidigare.
Det är svårare att fiska norrut, bland annat för att de flesta som sysslar med trollingfiske har sina båtar långt ifrån, och de måste då åka runt halva Åland innan de är på plats. Tom Sarling och Marko Aho har trailer så de har kört till Hamnsundet och lagt i båten där. Sedan har de gett sig ut.
– Men säkerheten är väldigt viktig, det måste poängteras. Det gäller att ha bra utrustning. Marko har bland annat dubbla motorer och VHF, radar och AIS på sin båt. VHF är nog det viktigaste.
Det är kallt ute både i luften och i vattnet vid den här tiden på året, så bra kläder är också ett måste.
Deras laxfiske har gett eko över Östersjön. Eftersom fiskare utbyter erfarenheter över nätet, via exempelvis sociala medier har deras expeditioner spridit sig. De har mycket vänner på bland annat Bornholm där många sysslar med trollingfiske, både svenskar och danskar.
– Med all information som vi har fått verkar det som att vi de där båda helgerna i mars hade det bästa fisket på hela Östersjön.
Dubbelhugg
Mycket av informationen om fiske kommer från Stig Husell som har står erfarenhet av laxfiske och laxens vandring runt Åland. Det är han som har berättat för Tom Sarling att det fanns lax norrut tidigare. Och han gav också information om att laxen där ofta låg i klungor i nätet, som att de hade fastnat samtidigt.
– Och det var det som var så himla bra. Vi har haft tre stycken dubbelhugg i år.
Oftast hugger bara en lax åt gången, men norrut verkar det alltså vara så att fler laxar hugger samtidigt.
– Jag skulle vilja höra lite mer från yrkesfiskarna vad de har fått upp och inte fått upp när de fiskat norröver.
Tror du att det skulle kunna öppna för fler turister?
– Ja, det skulle säkert gå att göra mer av det här. Den finska sidan har också följt med och de är intresserade.
Nu vill de att fler ska få upp ögonen för trollingfiske på norra Åland och att det börjar pratas om det.
– Nästa år kommer någon båt till att vara med. Och sedan kan det börja hända saker.
Havet är djupare söderut, där är det upp till 200 meter djupt, vilket ger en lugnare sjö. Men norrut är det max 50-60 meter djupt.
– Det ger en högre, kortare sjö. Söderut går vi inte ut om det blåser mer än tio sekundmeter, men norrut får vi dra ner det ytterligare.
Trollingfisket är bra för turismen. I maj och juni kan det vissa dagar vara mellan 60 och 70 båtar ute och trollingfiska på Ålands hav. Fiskarna kommer framför allt från Finland men också från Sverige.
– Det är redan svårt att få tag på stugor under den tiden. Det är många dagar som det är så många båtar ute, säger Tom Sarling.
Petra Dahlgren