När höstterminen startade för grundskolorna välkomnade Mariehamn oväntat många nya elever. Av dem är många nyinflyttade till Åland, och främst från Sverige, vilket Ålandstidningen berättade om förra veckan.
Inflyttningen från Sverige är något som även de åländska mäklarna märker av.
Trenden har funnits ett tag, säger Robert Gustafsson. Däremot har den ökat, menar han.
– Och den har ändrat karaktär. Tidigare fick vi mest förfrågningar från sällskap som närmade sig pensionsåldern och mindre från barnfamiljer. Det är nästan uteslutande barnfamiljer som hör av sig i dag.
I många fall är den ena föräldern återflyttande ålänning eller så har familjen någon annan anknytning till Åland. Men det kommer även spekulanter som inte har någon Ålandskoppling.
– Vi har kontakt med någon familj varje vecka och relativt ofta är vi involverade i ett fastighetsköp. Vi har sålt ganska många hus till återflyttande ålänningar.
Det är främst Mariehamnsområdet som är eftertraktat.
– Jordförvärvslagstiftningen gör att det är lättast att köpa bostad i Mariehamn där näst intill alla fastigheter uppfyller kraven för att man ska få köpa dem utan hembygdsrätt, så länge man avser att bo där, säger Robert Gustafsson.
Hur påverkar det er verksamhet att trycket ökar?
– Marknadsföringsmässigt är det inte så stor förändring, vi vet att vi har bra synlighet på den svenska sidan och att de har bra koll på de åländska mäklarsidorna. Sedan är det ju förstås alltid bra med en större målgrupp.
Hur påverkas bostadsmarknaden?
– Den är fortsättningsvis ganska jämn. De svenska köparna bidrar på ett positivt sätt, men de är inte så många att vi skulle kunna peka på någon förändring i efterfrågan. Vi har en ganska sund efterfrågan ändå i dag. Under en lång tid har vi levt med ett överutbud av bostäder och då är det tacksamt när det finns fler köpare på marknaden.
Lugn närregion
Markus Fellman, vd på Fastighetskonsult delar uppfattningen.
– Folk vill gärna flytta till Åland. När det börjar bli oroligt i Sverige ser man sig om i närregionerna efter ett lugnt och fridfullt område, säger han.
Vilken typ av kunder är det främst som vill flytta till Åland?
– Det är barnfamiljer. En del tycker att möjligheten att kunna hemundervisa är en viktig grej och det kan man ju inte göra i Sverige.
De familjer som vill hemskola sina barn drar sig till skärgården där det finns billiga hus till salu. Andra familjer vill gärna bo mer centralt, menar Markus Fellman.
– De flesta vill bo vid stranden förstås, men realistiskt fungerar det inte. Oftast vill man ha närhet till skolor och service och då är det till Mariehamn, Jomala och Lemland man söker sig.
Inflyttningen från Sverige är dock inte så stor att det skulle märkas prismässigt på bostadsmarknaden.
– Men ju fler intressenter, desto bättre blir förutsättningarna för att fastigheterna ska säljas till ett bra pris. Det är klart att en större efterfrågan är bättre för säljare och mäklare. Sedan är det såklart viktigt för hela Åland att de som skriver sig på Åland verkligen kommer in i arbetslivet och bidrar till samhället.