Trygve Eriksson har varit involverad i Ömsen i ungefär 30 år, främst som styrelseordförande som han var i 20 år. De senaste tre åren har han varit ordförande för Ömsens förvaltningsråd.
Beslutet att lämna rådet efter de tre åren man väljs in för var hans beslut från början, säger han.
– Tanken var att jag skulle försöka se om samarbetsklimatet mellan de olika ledningsorganen kunde få mindre friktion. Konstruktiv friktion är bra, men det har varit väldigt negativt här. Det såg jag som min orsak att gå in i förvaltningsrådet.
Hur tycker du att den uppgiften gått?
– Jag tycker inte att jag lyckats så bra, nej. Det verkar sitta något i väggarna.
Vad är det som inte fungerat?
– Jag kan inte svara på det. Att det har varit friktion är ingenting nytt, men jag vill inte peka på något speciellt. Konstruktiv debatt är bra så länge det ger positiv energi mellan styrelsen och ledningen.
”Enbart skönt”
Under sina år på Ömsen har han sett bolagets utveckling och etablering på den svenska marknaden.
– Bolaget har också hållit ganska bra position på Åland. Marknaden är ganska annorlunda nu än i början. Då hade bolaget en marknadsposition som var ganska unik.
Hur känns det att lämna Ömsen efter så lång tid?
– Det känns enbart skönt, absolut.
”Ett jättebra val”
Bolagsstämman valde in advokaten Gunnar Westerlund vid advokatbyrån DKCO i förvaltningsrådet i Trygve Erikssons ställe. Han tar också över som ordförande i rådet.
– Det är ett jättebra val. Det känns skönt att han kunde tänka sig att kliva in, säger Trygve Eriksson.
Har du någon hälsning till honom för hans nya position?
– Ja, men den har jag framfört till honom redan. Jag önskar honom lycka till med att jobba vidare i förvaltningsrådet.
Deltog inte
Trygve Eriksson närvarade inte själv vid stämman på grund av sin ålder och rekommendationerna om social distansering.
Förvaltningsrådets vice ordförande Linnéa Johansson framförde ett tack till honom.
– Trygve har tjänat Ömsen i mer än tre decennier, så jag tycker att det är väl värt att uppmärksamma. Det har hänt ganska mycket i Ömsen under de här decennierna. Bolaget har utvecklats väl, tagit ett stort kliv in på den svenska marknaden, haft stort fokus på de skadeförebyggande åtgärderna, och till alla delägares glädje också varit med om att fatta beslut om Ömsenkontot som vi alla kan dra nytta av.
Alla beslut enligt förslag
I övrigt var stämman odramatisk. Alla övriga medlemmar i förvaltningsrådet med utgående mandat omvaldes enligt förslag.
– Visst var den odramatisk, men det var dramatiska förtecken i och med att vi måste arrangera den med hänsyn till social distansering. Jag tror att alla vet att det är allvarliga tecken, säger Ömsens vd Dan-Erik Woivalin till Ålandstidningen.
Han säger sig ha ”stor respekt” för Trygve Erikssons val att kliva av förvaltningsrådet.
– Personligen tycker jag att vi har haft ett jättebra samarbete och jag förväntar mig ett fortsatt gott sådant. Trygves erfarenhet har bidragit med stabilitet och kontinuitet i bolaget. Han har satt ner foten när det behövts och varit en diplomat när han behövt vara en diplomat, säger han och fortsätter:
– Gunnar Westerlund är en väl så god god kandidat för Ömsens fortsatta utveckling. Jag ser bara positivt på vårt fortsatta samarbete.
Trygve Eriksson framför kritik mot samarbetsklimatet mellan Ömsens ledningsorgan. Vad är det som inte fungerar?
– Jag vet inte om jag har så mycket att kommentera där. Det händer att det dyker upp olika åsikter och så är det. Det är därför man går in i olika ledningsorgan, för att föra fram sina åsikter om hur bolaget ska skötas. Det hör mer till det normala livet, skulle jag säga.
Delade ut 2,5 miljoner
Arvodena för förvaltningsrådets medlemmar justerades inte. Ordförandens årsarvode är således fortsättningsvis 5.000 euro, medlemmarnas ligger kvar på 2.000 euro och mötesarvodet om 500 euro förändras inte.
Bokslutet för 2019, som Ålandstidningen rapporterade om i april, fastställdes med en vinst på 1,54 miljoner euro. Fjolårets utdelning till delägarna, Ömsens 20.000 kunder, blev 2,5 miljoner euro.
Fredrika Fellman