Världsekonomins nedgång hade redan satt sina spår i marknaden för ro-ro-fartygen, då kom coronaviruset och på allvar satte igång krisen. För en dryg vecka sedan inledde Godby shipping samarbetsförhandlingar för besättningen på fem av rederiets sju fartyg. I dagsläget är fyra av sju i trafik, men vd Dan Mikkola hyser låga förhoppningar om att kunna hålla två av dem verksamma.
– Värsta scenariot, som är ganska realistiskt, är att vi från maj bara har två fartyg i trafik, våra två minsta. Normalt sett, i en normal marknad, skulle omsättningen med sju fartyg i trafik ligga i intervallet 20-25 miljoner. Med bara de två ligger den på 5 miljoner, säger Dan Mikkola.
Han berättar att det är två områden på kostnadssidan som rederiet kan påverka själv och snabbt. Dels personalkostnaderna, och där är som sagt samarbetsförhandlingarna igång, dels underhållet.
– Blir fartygen liggande dras det ned kraftigt. Vi gör bara underhåll för att hålla dem klara för avgång.
Försvagning i fjol
Dan Mikkola beskriver ro-ro-branschens utsatthet när världskonjunkturen vänder nedåt.
– Man såg en klar försvagning under hela fjolåret, en kombination av svagare efterfrågan och ett ganska stort utbud.
Han vill inte sätta fingret på en enskild händelse som ökat försiktigheten, men räknar upp handelskriget mellan USA och Kina och brexit. Det senare drabbade Godby shipping som haft tre fartyg på rutter med huvudhamn i Storbritannien. Dessutom kom det ut nya fartyg på marknaden med stor lastkapacitet.
– Vi gick in i 2020 med en grundläggande svagare marknad än tidigare. Så kom coronan som drar en våt, dyblöt yllefilt över allt. Nu finns ingen efterfrågan över huvud taget, ingen som vill ha båt.
Blir liggande
Godby har två fartyg på kortare kontrakt i dagsläget, och Dan Mikkola tror att de kommer att bli liggande när dessa går ut.
– Realistiskt sett är det så att de båtar som kommer ut ur avtal blir liggande.
Ser du någon ljusning i mörkret?
– Även om coronasituationen lugnar ned sig om en månad eller två kommer det ta ett tag innan vi är tillbaka där vi började. Vi är nu i ett läge där massor av företag går under, många blir arbetslösa eller permitterade. Konsumtionen kommer inte igång bara för att coronan försvinner.
– Inget i min värld säger att världsekonomin repar sig i juni, det kommer att ta flera år, säger Dan Mikkola.
Utan en ökning av konsumtionen så går inte heller efterfrågan på ro-ro-fartyg upp.
Dan Mikkola tror dock att det finns hopp, även om det tycks långt borta.
– Tittar man bakåt så är konjunkturtoppar och -bottnar evigt. Det är ekonomiska realiteter som vi lever med. Oberoende hur nattsvart det är nu är det ett faktum att världen kommer att ta sig igenom det här också, säger han.
Jonas Bladh