År 1997 ville landskapsregeringen införliva rikkärret Fladorna i Lemland i Natura 2000. Nu planeras en väg rakt igenom rikkärret, i samband med tunnelbygget till Föglö. Vägen ska dessutom gå genom södra Lemlands viktigaste fiskelekplats.
NATURVÅRD I en skrivelse till landskapsregeringen (LR) anhåller styrelsen för Flaka samfällda att LR omedelbart inleder arbetet med att införliva Fladorna i Natura 2000.
Rikkärret Fladorna med skyddsvärda växter ägs gemensamt av Flaka samfällda och Vessingsboda. 1997 värderade miljöbyrån rikkärret i en inventering för Natura 2000-programmet.
En majoritet av delägarna i Flaka samfällda beslöt dock att inte stöda förslaget att införliva Fladorna i Natura 2000. Argumentet var att samfälligheten lika bra kunde skydda området. Dessutom var jägarna oroliga för att inte få jaga i området om det införlivades. Eftersom LR inte gick mot markägarnas vilja blev rikkärret utanför Natura 2000.
Väg skär igenom
Nu har saken kommit i en ny dager. Planerna på en tunnel till Föglö, med tillhörande planerade vägdragningar genom Lemland, innebär att en väg skulle skära rakt igenom rikkärret.
Flaka samfällighet konstaterar att Fladorna, som 1997 var så viktigt att bevara, tydligen inte nu har något skyddsvärde för LR, trots att rikkärret i dag är lika välbevarat och säkert mer värdefullt än det var 1997, skriver samfällighetens styrelse till LR.
Därför ber samfälligheten LR att omedelbart inleda arbetet med att införliva rikkärret i Natura 2000.
Genom fiskelekplats
Den planerade vägen ska dessutom dras genom Flaka bys viktigaste fiskelek- och fiskyngelplats, den samfällda Båthusfjärden som numera är en uppgrundad vik.
Fiskeribyrån har slagit fast att Båthusfjärden är den viktigaste fiskelekplatsen i södra Lemland, troligen i hela Lemland, skriver samfällighetens styrelse.
Samfälligheten är också missnöjd över att LR "inte på minsta sätt bemödat sig att fråga efter, informera eller föra en dialog i ärendet med Flaka samfällighet".
Värdet sjunker
Man anser att tunnel- och vägprojektet oåterkalleligen skulle förstöra stora delar av orörd natur och negativt påverka byns boende- och rekreationsmiljö. Man är också rädd för att värdet på flera fastigheter märkbart skulle sjunka.
Delägarna förväntar sig nu en dialog med LR.
Det är inte ohemult av tvåhundratalet delägare att begära transparens och kommunikation av LR, skriver styrelsen genom sin ordförande Matts Hinder.
Kerstin Österman