"Tjugotvå män. En historia". Så sammanfattas bokförlaget Albert Bonnier det massiva verket om Sveriges statsministrar under 100 år.
I går var redaktören Mats Bergstrand och författaren Niklas Ekdal på Åland för att prata svensk politik under ett sekel.
POLITIK Man får tycka vad man vill om det faktum att svensk nutidshistoria både skapats och (åtminstone nästan) uteslutande skrivits av män. Den som brinner för svensk politisk historia får här onekligen sitt lystmäte med 22 böcker - en om varje svensk statsminister.
I går var redaktören för samlingsverket, Mats Bergstrand, på Åland tillsammans med författaren Niklas Ekdal - bägge erfarna journalister och samhällsdebattörer, för en presentation på Mariehamns Stadsbibliotek.
Ekdal har skrivit boken om Per-Albin Hansson, den statsminister som regerade Sverige under krigsåren 1939-1945.
En del av boken handlar också om Ålandsplanen, den idé som gick ut på att undsätta Finland genom att besätta Åland under kriget mot Sovjetunionen. Men av den blev intet. Vid krigsutbrottet blev Christian Günther ny utrikesminister efter Rickard Sandler - en erfaren diplomat och inte någon vän av interventioner utomlands. Därmed begränsades hjälpen till Finland till frivilliga trupper, krigslån och rätt omfattande krigsmaterielhjälp.
Passiv politik
- Man kan säga att han sköt upp alla stora beslut. Det var en passiv politik, och man kan resa många moraliska frågor kring den, säger Niklas Ekdal.
Hade Sverige gått in i kriget på någons sida, hade Sveriges situation blivit lika komplicerad som Finlands, menar han. En insats mot Norge hade inneburit krig mot Tyskland och därmed en allians med Sovjet. En insats mot Sovjet hade inneburit en de facto-allians med Tyskland - precis som det faktiskt blev för Finlands del.
I Sverige har neutraliteten alltid varit den viktigaste militärpolitiska frågan - överskuggande allt. Men nu, menar Mats Bergstrand, har Sverige gått varvet runt.
- Det som Rickard Sandler förespråkade, en intervention för att hjälpa ett grannland - och som han sedan avsattes för, är precis den hållning som regeringen Reinfeldt har i dag, säger han.
Vill man förkovra sig ytterligare i svensk politisk historia finns hela verket i 22 volymer att köpa i bokhandlarna på Åland.
Fredrik Granlund