Audiotrade får 35.490 euro för uppdraget och Zevents får 39.000 euro. Av Zevents anslag får underleverantörerna PR-media och Samba media 9.000 respektive 5.000 euro.
Deras uppdrag är inte bara att stå för tekniken, utan de är producenter för hela evenemangen med allt som ingår. Genom stödet köper LR in färdiga evenemang.
– Det är klart att uppdraget är en stor och viktig del för oss. Vår bransch fick i princip näringsförbud i och med att alla publikevenemang måste ställas in, säger Edward Furbacken på Audiotrade.
De fick en offertförfrågan från LR och i det anbud de lämnade in listar de ungefär tio streamade evenemang som de kan leverera.
Först ut är bandet Hemoglobin som sänds redan i kväll klockan 19.
– Det är en regelrätt konsert, men vi har planerat allt möjligt, som en talkshow och teater, säger Edward Furbacken.
Större än Nipå
Audiotrade har sedan tidigare i vår ett samarbete med Nordens institut på Åland, Nipå, där de sänder fredagskonserter. Tillsammans med uppdraget av LR har de fått en ”verklig räddning”, säger Edward Furbacken.
– För vår del försvann nästan alla bokningar på några få dagar och inga nya kom in.
Till skillnad från fredagskonserterna där Nipå är producenterna innebär LR:s uppdrag ett större helhetsanslag.
– Det tekniska är det vi gör bäst, men nu blir det mer administrativa uppgifter också. Vi ska göra precis allt. Det blir också en ny sak att lära sig.
Sändningarna görs varje onsdag i maj och varje onsdag och lördag i juni. Konserterna sänds på Ålandskanalen och på Ålands radios hemsida.
Vill ge synlighet
Zevents har som huvudentreprenör tillsammans med PR-media och Samba media startat initiativet Åland live. Den 14 maj hölls den första Åland live där The Rewinds och Skärgårdsdoktorn spelade.
Nästa stream är planerad till i morgon torsdag. Då står jazzbandet Whatclub och poesi, prosa och musik på agendan. Åländska författare och poeter läser högt och Ronja Monto spelar bakgrundsmusik på harpa.
– Åland live är ett sätt att ge möjlighet för kulturutövare som i sommar skulle ha spelat på 50-årsfester och bröllop att få synlighet och ett gage trots omständigheterna. Vi vill att de ska få en del av kakan, säger Zacharias Kalm på Zevents.
Tog en risk
Planeringen kring Åland live har pågått sedan i mars när LR först gick ut med en anbudsförfrågan.
– Åland live finns helt tack vare LR, säger Zacharias Kalm och fortsätter:
– Vi kunde inte stå och vänta på att få beskedet klart, utan vi valde att ta en egen risk för att kunna sätta igång. Annars hade vi inte kunnat starta förrän förra veckan. Med att ta fram hemsida, logga och marknadsföring blir det ganska lång startsträcka. Vi vill ju kunna ge så mycket synlighet som möjligt till dem vi anlitar.
Ett test
Landskapets kulturbyrå fattade beslut om att inleda förhandlingar med Audiotrade och Zevents i slutet av april. Trots att avtalet med Audiotrade blev klart först dagen innan deras första streamade konsert för landskapet har det inte blivit bråttom, säger Viveka Löndahl, chef på landskapets kulturbyrå.
– Vi gav dem ett förhandsbesked om att det här ser bra ut. Vi vill ju att de ska hinna förbereda sig.
Pengarna till företagen är en engångssumma som betalas i två rater. För att få den andra raten utbetald måste de innan den 15 juni ha ett avstämningsmöte med kulturbyrån.
Det var i mars som LR beslutade att erbjuda möjligheten för kulturutövare att få streama sin musik, teater eller uppläsningar över nätet. Syftet är att underlätta för kulturarbetare som förlorar intäkter på grund av avbokningar.
– Mattan har dragits undan för kulturarbetare att möta sin publik. Det här är ett sätt att vara närvarande. Det är också ett test – vi provar vad som går och inte går, vad som är populärt och inte. Sedan får vi tänka om, se om vi fortsätter till hösten och gör en utvärdering, säger Viveka Löndahl och fortsätter:
– Coronasituationen blir antagligen inte kortvarig, så det blir en omställning för kulturbranschen. I och med begränsningarna för publik i lokaler måste mer kultur förmedlas på nätet. Det ska bli spännande att se hur det utvecklas, vissa kulturarter är mer populära, vissa konstnärer är mer vana med det här mediet. Det är en bransch i kris och då vore det bra om vi kan hitta något som ger mersmak.
Fick fyra anbud
Kulturbyrån gjorde en riktad förfrågan och fick då in fyra anbud. Förutom Audiotrade och Zevents lämnade PR-media och Samba media in anbud och ville samarbeta med Zevents.
– Vi köper in kulturevenemang via Zevents och Audiotrade. Det ligger i deras uppdrag att anställa kulturaktörer för evenemangen, så pengarna stannar inte hos dem, säger Viveka Löndahl.
De kriterier kulturbyrån ställde upp inför anbudsrundan och som beslutet baseras på gäller streamingkvalitet, utbud av evenemang, teknisk utrustning, utrymmen för streamingen och antal planerade evenemang.
– De ska kunna leverera evenemang under perioden maj till juli. De är producenter och arrangörer och anlitar själva kulturarbetarna och arvoderar dem, säger Viveka Löndahl.
Kulturbyrån vill se ett jämställdhetsperspektiv och variation i programmet, där målgrupperna barn, unga, äldre och inflyttade prioriteras. Det ska gå enkelt för allmänheten att få tillgång till sändningarna och de ska vara kostnadsfria. Ingen reklam får förekomma i sändningarna.
– Samtidigt som vi har kriterier vill vi också att det ska vara fritt när det handlar om kultur. Vi ska inte kontrollera innehållet, säger Viveka Löndahl.
Fredrika Fellman