Ålands statistik- och utredningsbyrå (Åsub) har publicerat statistiken ”Grundskolan hösten 2023”. Där framgår att lettiska är det största modersmålet, förutom svenska, i den åländska grundskolan. Finska var länge det största modersmålet förutom svenska. Men nu är det fler som talar lettiska, rumänska och ukrainska.
Statistiken visar att elevantalet på Åland är 3.126 elever. Det är det högsta antalet sedan mätningarna påbörjades 1975. Det är dock bara fem elever fler i höst än i fjol och enligt Åsub innebär det en klar inbromsning. Sedan 2016 har ökningen varit i genomsnitt 40 elever per år.
Sedan 2000 har eleverna blivit fler i Mariehamn och Södra Ålands utbildningsdistrikt medan antalet elever har minskat inom Norra Ålands utbildningsdistrikt och i synnerhet i övriga skärgården. I skärgården vekar den negativa trenden dock vara bruten eftersom antalet elever ökat svagt de tre senaste åren, skriver Åsub.
Färre läser finska
Bland eleverna i årskurs fem läser nästan 83 procent ett frivilligt språk. Andelen sexor som läser ett frivilligt språk fortsätter att sjunka. Andelen är nu 72 procent, tre procentenheter lägre än året innan. Det är främst studierna i det klart största språket, finska, som minskat, från över 80 procent 2000 till 62 procent i höst, enligt Åsub.
På högstadiet är andelen som läser ett frivilligt språk 41 procent. 23 procent läser två språk och resterande 36 procent läser inte något frivilligt språk alls. Samma trend, att allt färre läser finska, finns även bland eleverna i årskurs nio. Sedan mätperiodens högsta notering 2004, då 75 procent av niondeklassarna läste finska, har andelen gradvis sjunkit. Hösten 2023 är den nere på 41 procent.
Statistiken visar också att drygt en fjärdedel av eleverna i grundskolan får någon typ av stöd för lärande och skolgång. Bland de fyra olika stödformerna är specialpedagogiskt stöd vanligast. Hösten 2023 får 15 procent av eleverna denna stödform.
Antalet barn som får hemundervisning på Åland uppgår till 113 stycken höstterminen 2023. Det är fyra fler än året innan och en något lägre ökningstakt än tidigare år, skriver Ålands statistik- och utredningsbyrå (Åsub) i ”Grundskolan hösten 2023”. Sedan 2012 och framåt har dock antalet tiofaldigats.
35 av de hemundervisade eleverna bor i Mariehamn. Därefter följer Finström med 14 elever, Jomala med tolv samt Lemland och Sottunga med elva elever vardera. I sju åländska kommuner bor det mellan ett och åtta barn som får hemundervisning. Eckerö, Geta, Kökar och Vårdö har inga hemundervisade barn.
Strax under 90 procent av dem som får hemundervisning på Åland är födda i Sverige, skriver Åsub