Frågor till partiledarna
1: Vilket parti stöder du i det svenska riksdagsvalet och varför?
2: På den borgerliga sidan vill tre partier, M, Kd och (eventuellt) L, bilda regering med stöd av Sverigedemokraterna, vilket är omdiskuterat. Hur ser du på frågan?
3: På den vänstra halvan tycks regeringsbildningen också kunna bli svår då Centern vägrar ge Vänsterpartiet inflytande, V kräver å andra sidan regeringsposter vilket S-ledaren Magdalena Andersson utesluter. Inte heller Miljöpartiet tycks vara välkommet i en ny regering. Går det att finna ett regeringsunderlag till vänster?
4: Vilka tre frågor tror du avgör det svenska valet och varför?
5: Vem blir Sveriges nästa statsminister och när tillträder hen?
6: Vilka lärdomar kan ditt parti dra av den svenska valrörelsen?
Centern
Centern vill inte delge Ålandstidningens läsare partiets syn på valet i Sverige och avstår från att svara på frågorna i enkäten. Så här svarar partiordförande Veronica Thörnroos:
”Det blir ett spännande val så mycket är säkert. Personligen väljer jag att avstå från att besvara frågorna eftersom jag inte tycker att det är förenligt med min roll som lantråd. Centerns verkställande utskott tog på tisdagskvällen ställning till frågorna men även de avstår från att besvara frågorna då de inte anser att spekulationer ger något mervärde i detta nu.”
Liberalerna
Ordförande Katrin Sjögren svarar:
1:
– Jag hoppas Liberalerna klarar riksdagsspärren. Liberala värderingar behövs mer än någonsin eftersom det öppna, toleranta, liberala samhället och världsordningen är under attack.
2:
– Jag tycker det är en svår fråga. Det är många liberaler som lämnat L på grund av samarbetet med SD. Samtidigt vill L vara med och påverka på riktigt. Med facit i hand har L i flera frågor varit före sin tid. Inom flera politikområden har L blivit kraftigt kritiserat för att övriga partier sedan anammat precis samma politik.
3:
– Det återstår att se om den rödgröna sidan tar hem det. Klart är att det kommer att krävas eftergifter och en del absoluta sanningar kommer att behöva tas tillbaka. Lätt blir det inte. Politik innebär trots allt ett evigt kompromissande.
4:
– Det har under valets upptakt kretsat runt kriminalitet, invandring och energifrågor. Dessa frågor verkar inte ha förlorat kraft så här en knapp vecka innan valdagen. Trots att det finns väldigt mycket fler och viktiga frågor att diskutera och fundera över, inte minst klimat, miljö, ekonomi, utbildning, sociala frågor och säkerhetspolitik.
5:
– Magdalena Andersson eller Ulf Kristersson. Regeringsbildningen kan dra ut på tiden. Oberoende vem som blir Sveriges statsminister ska Åland ha goda kontakter till Sveriges regering och riksdag. Det är viktigt.
6:
– Jag önskar av hela mitt hjärta att tonläget inte blir lika hätskt och högt. Att sakpolitik och alternativ kommer att diskuteras i vår valrörelse samt att sittande landskapsregering förmår att fatta några viktiga och avgörande beslut så vi i alla fall kommer lite framåt.
Moderat samling
Ordförande Wille Valve svarar:
1:
– Sympatiserar med de borgerliga partierna M, L och KD. De har en politik som hänger ihop och har lagt en del vettiga förslag under valrörelsen.
2:
– Den demokratiska processens resultat måste respekteras, oberoende av vilket ”lag” som vinner. Så om lag Kristersson nu blir större betyder det att Sveriges folk vill ha förändring. SD och L lär då bli ”stödpartier” utan ministrar. Liknande regeringsbyggen har gjorts förr i Norden, bland annat i Norge. Det finns dock en ”lurighet” i svensk politik som kanske främst syns i att Magdalena Andersson i dag är socialdemokratisk statsminister, men hon har tvingats avgå för att förbli statsminister och dessutom tvingats styra med två moderata budgetar i följd. Om den borgerliga sidan vinner så kan majoriteten bli knapp. De borgerliga kommer då att söka breda, blocköverskridande uppgörelser med Socialdemokraterna i särskilt viktiga frågor (till exempel säkerhetspolitik) – och Socialdemokraterna kommer också att vilja samarbeta med de borgerliga, om inte för annat så för att minimera SD:s betydelse.
3:
– Magdalena Andersson har en ännu värre ekvation på sin egen planhalva. V kan inte få ministerposter, men det är vad de kräver för att släppa fram Andersson. Sen har vi Miljöpartiet: Trots stödröstande sossar kommer miljöpartiet knappast att vara någon kraft att räkna med efter detta val, mätt i antal mandat. Enda ljusglimten för Andersson är att hennes eget parti går bra, men om vänstra sidan vinner så får Andersson problem – hon har då ännu starkare skäl (än Kristersson) att söka breda, blocköverskridande uppgörelser för att möjliggöra en socialdemokratisk minoritetsregering.
4:
– Lag och ordning är den stora frågan som alla vill profilera sig på. Sen kommer integration/invandring, där fokus tyvärr verkar vara enbart på problem med invandring. Problem finns, men invandringen har också över tid medfört positiva saker för Sverige: välfärd, arbetskraft, att Sverige är världsledande i innovation. Sjukvården är en annan viktig fråga, men den debatten hämmas av att det är Sveriges regioner som bestämmer över den.
5:
– Nästa statsminister heter Ulf Kristersson, efter invecklade förhandlingar med ett par mandats övervikt. Han tillträder när det finns en majoritet i riksdagen som tolererar honom som statsminister, vilket det sannolikt finns efter valet.
6:
– Att hålla huvudet kallt under de sista veckorna. Vikten av att inte falla in i konstlad polarisering, överbudspolitik och så en viss tacksamhet över att blockpolitik inte (ännu) är någon åländsk nationalsport.
Obunden samling
Ordförande Bert Häggblom svarar:
1:
– Jag får inte rösta i det svenska valet och stöder inget parti. Det gäller som representant för lagtinget att efter valet kunna samarbeta med alla.
2:
– Jag ser inga problem med det då jag utgår från att ett regeringsprogram ska vara det som skapar framtiden för Sverige. Svenska partier borde ägna sig åt sakfrågor och inte smutskastning.
3:
– Jag är säker på att de möts på ett eller annat sätt. Centern glömde ju efter senaste val sina ultimatum så samma kan väntas efter ett val.
4:
– Den ökande kriminaliteten och otryggheten i Sverige. Sjukvården. Energifrågan.
5:
– Ulf Kristersson. Tillträder först efter 54 dagar.
6:
– Det gäller att kunna samarbeta och tala med alla och sedan dra slutsatser för beslut. Att fördöma andra utan att fråga deras åsikt tar jag avstånd ifrån. Det är förkastligt att nedvärdera väljare i ett demokratiskt val. Sakfrågorna ska vara vägledande i besluten för att i samförstånd kunna utveckla ett land och där personliga antipatier läggs åt sidan. Beslut i en demokrati ska fattas efter att olika åsikter möts och prövas och majoritetens beslut gäller tills väljarna väljer en annan väg i ett val.
Socialdemokraterna
Partiordförande Camilla Gunell svarar:
1:
– Socialdemokraterna. Hoppas också det går bra för de partier som kunde bilda regering med socialdemokraterna, särskilt för Miljöpartiet.
2:
– Sverigedemokraterna är ett parti med en värdegrund och ett budskap som inte går ihop med Socialdemokraternas. Man har inte gjort upp med sina nazistiska kopplingar, inte heller med upprepad kriminalitet och trakasserier. Det är olyckligt att de borgerliga partierna nu gör extrema åsikter rumsrena. Det kommer att kosta Sverige, precis som man konstaterade i Finland efter att ha haft Sannfinländarna i regeringen. SD är dessutom ett mycket större parti än Moderaterna så det blir svårt för Ulf Kristersson att styra regeringen.
3:
– Magdalena Andersson har en hög trovärdighet i svenskarnas ögon och jag hoppas man ska kunna hitta en regeringsbas för en vänster-mittenregering. Nuvarande blockbildning försvårar möjligheterna att hitta goda allianser utifrån valresultatet när allt är så låst i förväg. Förhoppningsvis får Magdalena Andersson möjlighet att bilda regering, att tidigare erfarenheter lärt partierna något och att man kan få till en starkare koalition än hittills.
4:
– Inflationen och prishöjningar, energimarknaden och sjukvården.
5:
– Magdalena Andersson, 3-4 veckor efter valet
6:
– Att inte låsa sig till färdiga regeringskonstellationer innan väljarna har sagt sitt, att blockbildning inte gynnar möjligheterna för goda kompromisser och samarbeten. Socialdemokraternas kampanj i Sverige har varit mycket direkt riktad till väljarna genom många samtal, knacka dörr och att möta folk ute på stan. Jag tror den direkta dialogen med folk är jätteviktig.
Hållbart initiativ
Talesperson Erica Scott svarar:
1:
– Alla kan säga att de vill föra miljö- och klimatpolitik, men när besluten ska fattas och prioriteringarna ska göras har Miljöpartiet återkommande visat att de står upp för kommande generationer. Vi ser därför att Miljöpartiet är den starkaste garanten för en progressiv hållbarhetspolitik i Sverige.
2:
– Att söka stöd i ett parti med nazistiska och rasistiska rötter och ett stort antal företrädare som återkommande spelar på främlingsfientliga tongångar är extremt illa. Sverigedemokraterna är dessutom det enda partiet i riksdagen som inte ställer sig bakom Parisavtalet. Att ge Sverigedemokraterna inflytande skulle påverka nordisk såväl som europeisk klimatpolitik i en synnerligen negativ riktning.
3:
– Oavsett valresultat kommer det att krävas intensiva förhandlingar utifrån dagens blocksituation. I den bästa av världar skulle den svenska politiken inte stå i två block utan snarare föras utifrån sakpolitik grundad i progressiva värderingar samt konstruktiva och framåtsyftande förhandlingar.
4:
– Energifrågan är onekligen på allas läppar eftersom den i hög grad berör allas plånböcker. Den avgör också den kommande klimatpolitiken, som i sin helhet tyvärr fått för lite utrymme i debatten. Det förefaller också som att integrationen är ett hett ämne i den svenska debatten just nu liksom frågor om brott och straff.
5:
– Stafettpinnen som regeringsbildare går troligtvis till Magdalena Andersson som företrädare för det största partiet, om vi får tro de senaste opinionsundersökningarna. Att bilda en regering kan dock ta tid som läget ser ut just nu.
6:
– Det står klart att värdefrågor engagerar och är viktiga för många människor. Vi ser också att populistiska utspel, ofta förstärkta i sociala medier, inte gagnar en saklig debatt utan lett till en icke-konstruktiv polarisering. I den åländska valrörelsen blir det för oss viktigt att hålla fokus på de egna framåtsyftande politiska förslagen utan att kasta paj på andra.
Ålands framtid
Ordförande Peggy Eriksson svarar:
1:
– När jag gjorde valkompassen i Sverige så låg M, KD och C rätt nära varandra. Det blir ändå ett val mellan M och KD där det slutligen mest lutar mot KD om jag bodde i Sverige. Det beror främst på hur partiet vill lösa sjukvårdsfrågorna genom att lägga ned regionerna och överföra ansvaret direkt under staten. Ganska intressant eftersom Finland nu gör precis tvärtom. Övriga viktiga frågor skulle vara att stävja det ökade gängvåldet och förbättra den allmänna säkerheten samt att trygga energiförsörjning som tillsammans med den skyhöga inflationen slår mycket hårt mot hushållens ekonomi.
2:
– SD har åsikter och en historia som är svåra att svälja bland det politiska etablissemanget, men samtidigt stöds partiet av 20 procent av väljarna. Det går inte bortse ifrån i ett demokratiskt land. SD lyfte invandringsfrågan först och nu har de flesta övriga partier följt efter och medger att det finns enorma problem med integration, utanförskap och våldsbrott. Oberoende av vad man anser om SD som parti måste övriga partier kunna samarbeta i sakfrågor och för högerfalangen är ju stödet av SD helt avgörande för att utgöra ett regeringsalternativ. Sverige har i dag en jättelik integrationsskuld och det kommer att krävas enorma samordnade resurser för att betala igen den och att åter skapa trygghet i samhället. Jag tippar att väljarunderstödet kan räcka till en borgerlig regering med stöd av SD.
3:
– Med de låsningar som sedan gammalt finns mellan C och V är det en tuff utmaning för Magdalena Andersson att skapa enighet kring ett rödgrönt regeringsalternativ. Och förutsättningarna underlättas ju inte av att S hittills vägrat släppa in V i regeringen. Utesluts nu även MP ur regeringen faller det rödgröna alternativet helt eftersom V dessutom ställer krav på att få ministerposter för att stöda en S-regering.
4:
– Vid sidan av vård, integration och kriminalitet har den tilltagande ekonomiska krisen tagit en självklar plats som en av de absolut viktigaste valfrågorna. Stigande elpriser, bränslepriser och matpriser berör alla och gör att väljarna söker partier som inger förtroende och som de kan lita på. Energikrisen kan även medföra förändringar i prioriteringar kring klimatfrågan.
5:
– Moderaternas Ulf Kristersson och han tillträder en månad efter valet.
6:
– Att trovärdig politik bygger på visioner och konstruktiva lösningar för att uppnå dem och att politik i grunden bygger på sakfrågor som medborgarna upplever som viktiga. Att väljarna hellre lyssnar på sakliga argument än käbbel och gärna ser breda politiska överenskommelser kring de viktigaste samhällsfrågorna.
Åländsk demokrati
Ordförande Stephan Toivonen svarar:
1:
– SD. De såg det komma och påvisade problemen för länge sedan. Presenterade lösningar som nu även de andra har börjat anamma.
2:
– Det är deras problem. Jag hoppas att alla partier kan få ett inflytande utgående från väljarunderstöd. Om det sker inom regeringen eller på basen av överenskommelser är deras sak.
3:
– Det är en ickefråga för mig.
4:
– Invandringen, otrygghet och våld samt energipriserna. Behöver nog inte motiveras.
5:
– Ulf Kristersson så småningom.
6:
– Uthållighet och flexibilitet.