I landskapsregeringens (LR) program för mandatperioden finns tankarna på en ungdomsmottagning inskrivet. Efter att regeringsprogrammet skrevs har planerna utvecklats till att införa en digital ungdomsmottagning efter modell från flera håll i Sverige.
– Barn och ungdomar lever med sina telefoner och skärmar i dag, de lever uppkopplade och då är det mer naturligt att träffas digitalt, säger Annette Holmberg-Jansson.
I slutet av 2020 tillsattes en arbetsgrupp för att utreda hur en digital ungdomsmottagning kan bli verklighet, hur behoven ser ut och vilka alternativ som finns i våra närregioner. I går fick Annette Holmberg-Jansson ta emot arbetsgruppens rapport.
I rapporten lyfter arbetsgruppen fram digitala mottagningar i bland annat Halmstad och Skåne i Sverige. Båda har varit lyckade.
– I Halmstad var man väldigt skeptiska till att börja arbeta på det här sättet, men det funkade jättebra.
Reviderat tankar
Däremot konstaterar arbetsgruppen att den digitala mottagningen bör ha sin grund i en fysisk mottagning.
– Det jag framför allt tar till mig av rapporten är att de tankar jag hade från början, att inleda med en digital mottagning, de har jag fått revidera. Det är inte möjligt. Man behöver en fysisk plats man utgår från, en samlad kompetens som till exempel hälsovårdscentralen, primärvården eller studerandehälsan.
Annette Holmberg-Jansson säger att man inom vården länge diskuterat hur man kan stärka insatserna för den här gruppen. Landskapsregeringen har redan ett projekt i startgroparna, att skapa en så kallad lågtröskelmottagning för psykisk ohälsa för ungdomar och barn under 18 år.
– Det kommer att stärka primärvården för barn och unga. Man brukar se på vården som en pyramid. Basen utgörs av skolpsykologer, skolhälsovårdare och kuratorer, i toppen finns barn- och ungdomspsykiatriska mottagningen, Bup. I mitten ska primärvården finnas, men där har vi inte haft något.
Trycket ökar på Bup
I arbetsgruppens rapport skriver man bland annat att antalet remisser till Bup ökat de senaste åren, vilket visar på behovet av insatser mot psykisk ohälsa. LR kommer att precisera vad insatserna ska bestå i när man äskar pengar till projektet i en kommande tilläggsbudget.
Men utöver en lågtröskelmottagning vill Annette Holmberg-Jansson också på sikt se en ungdomsmottagning.
– Den ska finnas för allt från att man ska kunna diskutera preventivmedel, sexuellt överförbara sjukdomar eller om man har problem med sin pojkvän och känner sig låg och ledsen. Allt det som ungdomar behöver prata om.
Hur lång tid tror du det tar innan en ungdomsmottagning finns på plats?
– Det vågar jag inte säga. Nu är jag glad över det som jag ser som ett första steg, att vi får en förbättrad mentalhälsa för de under 18 år. Att de får en enklare väg att söka hjälp utan remiss. Det är ändå ett ganska stort steg att ta, säger Annette Holmberg-Jansson.