Kommunernas socialtjänst (KST) har tillsammans med Helsingfors universitetssjukhus (HUS) beviljats medel för att utveckla Barnahus, vilket är en modell som används i myndighetsarbetet då barn har blivit offer för misshandel eller sexualbrott.
Myndigheterna som deltar i arbetet är Ålands polismyndighet, Åklagarämbetet på Åland, Ålands hälso- och sjukvård (ÅHS) samt KST.
Modellen Barnahus infördes på Åland 2007 och nu ska processen uppdateras. Projektkoordinator Susanne Lehtinen ska ta fram en ny manual för samarbetet, och den ska vara klar före årsskiftet.
– Det är viktigt att myndigheterna känner till varandra och respekterar varandras verksamhetsområden, säger hon.
Slutseminarium
Tidigare i november hölls ett slutseminarium för projektet på Åland. Flera rättspsykologer var på plats och föreläste.
– På Åland finns mycket att falla tillbaka på, säger rättspsykolog Julia Korkman.
Men det finns även områden som kan förbättras. Till exempel det förebyggande arbetet, som experterna i projektet är eniga om är mycket viktigt. Julia Korkman nämner att Ålands polismyndighet inte fick pengar för två ungdomspoliser nästa år, vilket man äskat om.
– Det skulle vara en vettig investering som ger effekt.
Rättspsykolog Tom Pakkanen säger att det förebyggande arbetet betalar sig i det långa loppet. Och Julia Korkman säger att många ungdomar upplever att polisen är en myndighet som det är lätt att tala med.
– Det är inte så lätt att få gehör för förebyggande arbete, men det är det som ger resultat på lång sikt, säger Susanne Lehtinen.
Behövs nya lagar
Gruppen som arbetar med projektet ser också ett behov av ny lagstiftning.
– Behovet av lagändringar har lyfts till landskapsregeringen. Man behöver göra en genomgång av den för att se hur man kan utveckla barnahusarbetet, säger Paulina Eklund som är områdeschef för barnskydd inom KST.
– När barn utsätts för brott finns det ingen lag som förpliktigar myndigheter att arbeta tillsammans mångprofessionellt. Det skulle vara bra, säger Jenny Kivelä från HUS enhet Barnahus.
Susanne Lehtonen säger att det skulle vara bra om man på Åland kan se över det här jämsides med Finland, och att man inte börjar när lagstiftningen är klar i Finland.
– Det är bra att någon gång vara proaktiv, säger hon.