Genom åren har det förekommit en bred kritik mot ledarskapet, arbetsinstruktioner och styrdokument vid Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet. Personalen har mått dåligt och arbetsmiljön har ansetts vara under all kritik, det har interna medarbetarundersökningar vid myndigheten visat.
En ny undersökning gjord i år visar att siffrorna har svängt på flera områden. Myndighetschef Susanne Perander får i undersökningen genomsnittet 9,16 på en tiogradig skala på frågan ”Hur bra tycker du att myndighetschefen fungerar?”.
– Jag är extra glad inför den väldigt höga siffran med tanke på att det senaste året har inneburit stora utmaningar i form av en pandemi, med allt det har medfört i form av osäkerheter och ändrade rekommendationer, säger hon.
Vad är det som har ändrats jämfört med tidigare undersökningar som har visat stort missnöje med ledningen?
– Det händer mycket inom myndigheten och vi tar hela tiden steg framåt i vårt utvecklingsarbete. Man ser att jag driver viktiga frågor kring exempelvis lagstiftningsproblematik, en mer hållbar och långsiktig personalplanering och verksamhetssystem.
”Alla är delaktiga”
Överlag är Susanne Perander nöjd med resultaten av undersökningen, men hon menar också att det alltid finns saker att utveckla.
– Rent generellt vill vi jobba mer med att informera allmänheten om vad myndigheten jobbar med, och varför. När man jobbar på ÅMHM är man delaktig i ett mycket viktigt, reaktivt och proaktivt samhällsarbete med att förebygga skador och åtgärda brister inom bland annat miljö, hälsa, livsmedel och djurvälfärd – det vill jag att man ska känna stolthet över, säger hon.
Vad har du/ni gjort annorlunda som kan förklara det förbättrade klimatet?
– Jag ser det som ett lagarbete där alla på arbetsplatsen är delaktiga. Men vi har ju bland annat en stabil ledningsgrupp på plats där alla jobbar med individuell återkoppling och coachning. Vi arbetar med att driva frågor där det finns behov av en översyn av lagstiftning, och vi jobbar med inkludering samt arbetsgrupper i viktiga frågor för myndigheten.
Susanne Perander säger också att hon tror att personalen på ÅMHM uppskattar att hon jobbar mycket med information, kommunikation och tydliga strukturer.
Oro för inbesparingskrav
Undersökningen visar att de flesta tycker att det är ganska trevligt att komma till sitt jobb på ÅMHM. Ännu fler uppfattar sitt jobb som meningsfullt, och trivs med sina arbetskamrater.
Däremot kan man ana en viss oro bland personalen för hur bestående man tror att ens arbetsplats är. Det genomsnittliga svaret på skalan ett till tio blev 6,65 – det lägsta betyget i undersökningen.
En annan fråga där man kan notera en del oro gäller hur man tror att arbetsbelastningen kan påverkas av kommande inbesparingskrav. Här gällde förutsättningen att en etta betyder ”inte alls orolig”, medan en tia innebär ”väldigt orolig” – genomsnittssvaret i undersökningen blev 7,35.