Döda rådjur vid fågelborden, fjorton havsörnar samtidigt vid en fiskodling och en frusen och hungrig berguv vid ett fönster på stadshuset.
Kylan och snön gör djuren allt mer desperata.
NATUR Den långvariga och hårda kylan i kombination med rätt mycket snö gör att många djur i naturen får allt svårare att överleva.
- De flesta håller med mig om att bara de rådjur som matas överlever, säger Fjalar Eklund i Finströms jaktvårdsförening.
Redan vid nyår fick han rapport om ett rådjurskid som låg på en trappa i centrala Godby.
- Det var lite varmare där. Jag drog bort det på en pulka och avlivade det. Djuret var väldigt magert redan då, vid nyår, berättar han.
Dör vid fågelborden
Landskapets naturvårdsintendent Jörgen Eriksson får ungefär en rapport per dag om döda eller döende rådjur, bland annat vid fågelmatningsställen dit de sökt sig för att kanske hitta lite spillsäd.
- Så blir det när de inte orkar krafsa fram något själv.
Enligt honom mår många rådjur ganska dåligt nu, andra har redan strukit med.
I naturen gäller att den enes död är den andres bröd och de döda, eller döende, rådjuren blir föda åt andra djur.
- Räven hittar döda och döende rådjur. Det finns spår som tyder på att den inte drar sig från att angripa svaga och döende rådjur. Räven hittar också sorkar och möss, det har vi också sett spår av, säger Jörgen Eriksson.
Jaktförvaltare Marcus Nordberg säger att den här vintern är den svåraste för de rådjur som lever nu. Ett rådjur lever högst tio år.
Svårt för berguven
Berguven hör till dem som har det svårast att klara sig nu eftersom den helst vill ha födan varm och levande. På menyn står smågnagare och stora råttor men också hare och skogsfågel och till och med katter och små hundar då det kniper.
Örnen klarar sig bättre än uven eftersom den gärna tar kadaver och också har lättare än uven att tillgodogöra sig frusen föda, till exempel döda rådjur.
Jörgen Eriksson berättar om en örn som blev överkörd i Jomala Södersunda före julen då den slagit sig ner för att kalasa på ett dött rådjur vid vägkanten.
- Så dra gärna de överkörda rådjuren bort från vägbanan, annars är de en fara för både trafik och fåglar.
Älgen klarar vintern bra.
- Den är anpassad till vårt klimat och finns ju långt upp i norr. Den äter rönn och björkskott och även gödslade skogsplantor, säger Jörgen Eriksson.
Mårdhunden ligger i dvala när vintern är som kallast och ekorren klarar sig på kottar och frön och isolerar dessutom sitt vinterbo.
Läs mer i lördagens tidning.
Kerstin Österman