Lagförslaget om familjehem och familjevård överlämnades till lagtinget i förra veckan.
– Det är en gemensam standard för familjer på hela Åland. Tidigare har detta inte varit reglerat i en egen lagstiftning. Jag tror att man välkomnar lagen i kommunerna. Men framför allt är det här en satsning på de allra mest utsatta barnen, säger Carina Aaltonen.
Den nya lagen är en blankettlag som gör Finlands familjevårdarlag tillämplig på Åland. På flera punkter har förbättringar gjorts för Ålands del.
Bland annat blir arvodena högre på Åland (se faktarutan). Och rätten till avlastning blir dubbelt så lång på Åland jämfört med i Finland, vilket betyder två dagar i månaden i stället för en dag.
Andra nyheter är att de biologiska barnen i familjehemmet får rätt till eget stöd och att det omhändertagna barnets socialarbetare inte får vara samma person som familjehemmets kontaktperson.
Vill ha stöd
Den absolut största förbättringen handlar om utbildning och stöd, anser socialinspektör Ulla Rindler-Wrede.
– Familjevårdarna ska få en grundläggande utbildning. Det ger dem en möjlighet att reflektera över insatsen som de ska göra, säger hon.
Rädda barnen på Åland arrangerar en sådan utbildning i år. Framöver blir kommunerna skyldiga att arrangera utbildningar regelbundet.
Den nya lagen ska också garantera att familjevårdarna får det stöd som de behöver.
– Det ska finnas en öppen kanal mellan familjehemmet och kommunen. Kommunerna ska fråga ”vad behöver ni för att klara det här?”. Familjeterapi kanske skrämmer en del, men man kanske behöver någonting annat, säger Ulla Rindler-Wrede.
Janina Björni från Rädda barnen håller med om att stödet är viktigt. Som projektansvarig för Rädda barnens utbildning har hon träffat många familjevårdare.
– Det man vill ha är mer stöd. Men det kan se ut på olika sätt.
Carina Aaltonen träffade de blivande familjevårdarna på Rädda barnens utbildning i fredags.
– Man blir alldeles varm i hjärtat när man tänker på att det finns medmänniskor som är beredda att ge av sig själva och av sin tid till barn som far illa.
”Verklig utveckling”
Lagen är tänkt att träda i kraft under 2015. Enligt förslaget ska kommunerna se till att de som är familjevårdare när lagen träder i kraft ska få den nödvändiga utbildningen inom två år.
Förra året var 19 barn placerade i 15 familjer.
Det bästa är om man undviker placeringar genom förebyggande arbete i kommunerna, säger Carina Aaltonen.
– Men vilken utveckling vi ändå har haft. Vid socialavdelningen pågår en utredning om hur barn togs om hand på 1950- och 60-talen. Det här är verklig utveckling, säger hon.
Anna Jakobsson