Nätverket bärkraft.ax är en sammanslutning av flera aktörer som jobbar mot visionen om ett bärkraftigt Åland. För att uppnå detta arbetar man utgående från sju strategiska utvecklingsmål som ska uppfyllas senast 2030.
I nätverkets tredje statusrapport konstaterar man att det åländska utsläppen ännu är höga, jämfört med vad som krävs för att mildra den globala uppvärmningen.
De totala åländska utsläppen landar på 8,8 ton koldioxidekvivalenter per person år 2015, enligt statistik från Ålands statistik- och utredningsbyrå. Detta är jämförbart med det beräknade hållbara utsläppet per person och år på mellan 1-2 ton. De åländska utsläppen skulle alltså behöva minskas till en åttondel för att vara i linje med internationella rekommendationer för att hindra förödande temperaturhöjningar.
Den största boven gällande de åländska utsläppen är sjöfarten, som stod för 70 procent av utsläppen år 2015.
En positiv helhet
Rapporten lyfter några ljusglimtar så som ökat allmänt engagemang i frågor relaterade till utvecklingsmålen, speciellt hos ungdomar. Utbildningen gällande samma frågor har förbättrats på alla nivåer och arbetet med fysisk strukturutveckling inom kommuner och förvaltning fortskrider.
Man har även utvecklat strategier för att minska plasten i haven kring Åland samt definierat hur Åland ska fungera som en hållbar och attraktiv besöksdestination.
Globala strukturutmaningar
Rapporten nämner FN:s hållbarhetsrapport 2019 där det konstateras, gällande det globala läget, att marknadskrafterna inte är att lita på för tillräcklig förändring utan att en stark politiskt styrning och en modernisering av vårt ekonomiska system behövs.
Man konstaterar utgående från det att lagstiftningen är ett centralt styrmedel och att det framtida fokuset generellt kommer att ligga på klimatförändringarna.
Rapporten lyfter fram åländska områden där ny lagstiftning och rutiner krävs, ett exempel på sådant område är övervakning, analys och uppföljning i och med arbetet mot mikroplaster i havet.
Nya sjukdomar och ansträngda vattenreserver
Ett potentiellt framtidsscenario för hur Åland skulle påverkas av fortsatta klimatförändringar målas upp. Bland annat skulle vädret bli allt extremare och temperaturen allt varmare. Några utmaningar som kommer med detta är bekämpning av sjukdomar som trivs i varmare klimat, till exempel sådana som är fästing- och myggburna.
Ett häftigare klimat ställer även nya krav på samhällsstrukturen att klara av att hantera översvämningar, värmeböljor och kravet på fungerande sjukvård i kombination med detta samt ökad ansträngning på dricksvattentäkter
Fakta:
De sju strategiska utvecklingsmålen
1. Välmående människor vars inneboende resurser växer.
2. Alla känner tillit och har verkliga möjligheter att vara delaktiga i samhället.
3. Allt vatten har god kvalitet.
4. Ekosystem i balans och biologisk mångfald.
5. Attraktionskraft för boende, besökare och företag.
6. Markant högre andel energi från förnyelsebara källor och ökad energieffektivitet.
7. Hållbara och medvetna konsumtions- och produktionsmönster.
Källa: Statusrapport 3 av bärkraft.ax
Alexandra Gäddnäs