Midas var på väg över Atlanten till Florida på morgonen den 6 november 2020. Då fick besättningen en förfrågan från den portugisiska kustbevakningen om att undersöka en katamaran som eventuellt kapsejsat ungefär 150 nautiska mil från den portugisiska kusten.
Väl framme vid olycksplatsen noterades tre franska seglare i en liten livflotte bredvid katamaranen. Den fjärde hade fallit överbord i samband med att katamaranen kantrat kvällen innan, och då omkommit. Den hårda sjön gjorde att besättningen på Midas inte kunde sjösätta sin MOB-båt (Man Over Board) eller livbåt, och fick i stället lägga lastfartyget så nära livflotten som möjligt och därefter vända upp fartyget mot vinden så att seglarnas livflotte fick skydd. Via landgången på lastfartyget kunde de blöta, frusna och chockade seglarna klättra upp till säkerhet.
Sjösäkerhetspriset Sea Sunday är ett årligt pris som instiftades 1997 av finska myndigheter och yrkes- och fritidssjöfartsorganisationer. Ordförandeorganisation för priskommittén är Finska sjömanskyrkan. Det är transportminister Timo Harakka som delar ut priset, och bland annat framgår följande om Midas-besättningens hjälteinsats i priskommitténs motivering: ”Räddningsuppdraget underlättades av att ms Midas är väl underhållet. Dessutom förkroppsligar Midas-besättningens modiga och beslutsamma agerande i det krävande sjöräddningsuppdraget den hårda kärnan i den finska sjösäkerhetskulturen: ingen lämnas i nöd”.
”Hela besättningen hjälptes åt”
Eva Mikkola-Karlström, vice verkställande direktör på Godby Shipping, lyfter det faktum att besättningen lyckades med insatsen genom effektivt lagarbete och goda kunskaper – något som inte bara räddade livet på tre av de franska seglarna, utan självklart också påverkade seglarnas familjer och vänner.
– Att de redde ut det där tillsammans är helt otroligt. Hela besättningen hjälptes åt, och just därför är de så oerhört förtjänta av den här utmärkelsen.
Det är inte första gången ett av Godby Shippings fartyg deltar i räddningsuppdrag, men det som hände i Atlanten för två år sedan var unikt, säger Eva Mikkola-Karlström.
– Det är inte många gånger i livet som du befinner dig under så speciella omständigheter och lyckas så väl på det sättet.
Fungerande säkerhetskultur ombord
Besättningen fick visserligen en ungefärlig position för olycksplatsen den där morgonen för två år sedan. Men vågorna var höga, den lilla flotten svår att hitta på grund av sjögången, och bara en liten del av den kapsejsade katamaranen stack fram över vattenytan.
– Att rädda folk mitt i Atlanten när det går sjö är verkligen inte bara att göra. Man måste tänka ut olika scenarion i förväg samt hjälpas åt och prova sig fram för att komma vidare på bästa sätt. Jag kan bara lyfta på hatten och vara tacksam för att de lyckades.
Priskommitténs motivering belyser också detta; ”Ms Midas-besättningens agerande byggde på en fungerande och praktiserad säkerhetskultur, starkt lagarbete och hela fartygsbesättningens sjömanskap”.
Både säkerhetsövningar ombord och kurser på land är en del av att upprätthålla kompetensen för rederiets besättningar, säger Eva Mikkola-Karlström.
– Säkerhet är något vi självklart betonar mycket. Det är viktigt för besättningens, fartygets och andras väl – och är dessutom något du måste jobba långsiktigt med hela tiden.
Ålandstidningen söker Timo Väänänen, kapten på ms Midas, för en kommentar.