Landskapsregeringen beställde en utredning av företaget Green City Ferries som underlag för sitt meddelande om en fossilfri skärgårdstrafik. På tisdagen skickades utredningen till lagtinget.
Utredningen konstaterar att det är fullt möjligt att ställa om skärgårdstrafiken till fossilfritt fram till 2050, kanske till och med redan 2040. Kostnaden för omställningen med investeringar och finansieringar bedöms vara väsentligt lägre än utbyggnaden av vägtunnlar och broar.
Stora utsläpp
I utredningen konstateras att skärgårdstrafiken står för sex procent av Ålands koldioxidutsläpp och att man kan tala om ”fartygsskam” på samma sätt som ”flygskam”. Man jämför utsläppen för en passagerare som flyger mellan Mariehamn och Stockholm som är 28,2 kilogram koldioxid per person med en enkelresa med ms Alfågeln på Norra linjen. Alfågelns utsläpp motsvarar 31 kilogram per passagerare om beläggningen är 20 procent och 62 kilogram om beläggningen är 10 procent.
Även de transporter som företas med skärgårdstrafiken belastar miljön, det vill säga tunga transporter och personbilar.
I utredningen konstateras att landskapet har ambitionen att uppmuntra till inflyttning och nyetablering i skärgården. Då är snabbare transporter ett krav. För att lösa det kan man ha tätare turer till de närliggande öarna och köra hela vägen varannan eller var tredje tur. Det behövs också ett bra bokningssystem och flexibla lösningar med snabbgående fartyg som inte tar fordon.
Man konstaterar också att det inte är ekonomiskt försvarbart att bygga om de befintliga fartygen till mer miljövänliga alternativ. Det krävs mer anpassningar än bara själva bränslet.
Användarvänlighet
I utredningen har man också frågat dem som använder sig av skärgårdstrafik och utgående från passagerarenkäterna kan man utläsa att flera av fartygen inte uppfyller önskemålen när det kommer till renlighet, bekvämlighet och servering. Tidtabellerna är svåra att förstå sig på och dåligt anpassade för vidare resor öster- och västerut.
För näringslivet del är det opraktiskt att lastbilar hämtar eller avlämnar varor måste vänta på nästa färja. Man konstaterar att det skapar onödiga väntetider och är ineffektivt och oekonomiskt.
Vanan att ta med sig bilen till skärgården leder också till en belastning för både miljön och bokningsläget.
Kostnaden för att ta med bilen är relativt låg för den enskilde och motiverar inte till att förändra beteendet medan den verkliga kostnaden och miljöbelastningen är mycket hög, skriver man.
I utredningen visar man vad nettokostnaden för en personbil per överfart är. Kostnaden är billigast för Skarven med 18 euro, Alfågeln ligger på 44 euro, Skiftet på 94 euro och Ejdern är dyrast med 139 euro.
För att minska antalet bilar ombord är en åtgärd att använda priset som styrmedel, det vill säga höja priset på högbelastade turer.
I utredningen föreslås också åtgärder för att minska behovet av bilar i skärgården, bland annat att göra Kökar till ett pilotprojekt för en el-bilpool, eller andra sätt att hyra cyklar eller bilar vid hamnen.
För att kunna ställa om flottan behövs förstärkningar i elnätet. I utredningen har man räknat utgående från sex frigående batteridrivna färjor som ersätter Odin, Doppingen, Viggen, Ejdern, Östern, Tuuli och Skarven, sex batteridrivna vajerfärjor som ersätter de befintliga vajerfärjorna samt två vätgas/bränslecelldrivna färjor som ersätter Alfågeln och Gudingen. De två sistnämnda är de längsta färjpassen.
Då är det beräknade årliga behovet för de eldrivna färjorna 22.000 MWh och för de två andra 34.900 MWh.
Man konstaterar att flera linjer redan kan göras batteridrivna sett till kapaciteten för elnätet, medan det för andra krävs investeringar i nätet.
Infrastrukturen är således inget hinder för att i dag påbörja utvalda delar av omställningen, skriver man.
Finansieringen
Det går inte att göra omställningen utan att skaffa nytt tonnage skriver man. Men det finns ett stort intresse på den internationella finansiella marknaden för att leasa ut fartyg. Landskapet behöver däremot fatta beslut om man ska äga eller leasa fartygen eller ställa upp med garantier för de aktörer som tar över trafiken.