Som Ålandstidningen berättade förra veckan är Jomala kommun kritisk till vårdcentret Oasens förvaltning. Bland annat anser man att verksamheten saknar de rätta verktygen för budgetering och ekonomistyrning.
Från förbundets förvaltning och styrelse har svaret varit att man nu blickar framåt för att skapa arbetsro, utveckling och ett konstruktivt samarbete med ägarkommunerna. Den nuvarande förbundsstyrelsen föreslår att den nya styrelsen ska kalla till en informell diskussion med ägarkommunerna. Men när den nya styrelsen för 2022-2023 i fredags skulle väljas av förbundsfullmäktige kunde man inte komma överens.
– Det kom flera förslag och en ledamot begärde att omröstningen skulle vara sluten. Eftersom flera ledamöter satt med i mötet på videolänk blev beslutet att skjuta upp behandlingen av ärendet, och omröstningen, till den 29 juni då alla är på plats fysiskt, säger förbundsfullmäktigeordförande Håkan Lundberg.
Svårt att samarbeta
Håkan Lundberg vill inte kommentera saken desto mer eftersom ärendet än så länge är obehandlat. Lumparlands fullmäktigerepresentant Annsofi Joelsson säger emellertid att det var hon som lade fram förslaget om att byta ut nuvarande styrelseordförande Edgar Kalm.
– Jag har förstått att styrelsen haft svårt att samarbeta under nuvarande ordförande. Jag har pratat blivit kontaktad av flera styrelseledamöter som meddelat att de vill att det läggs fram ett annat förslag. Därför föreslår jag att Thomas Snällström från Lemland, som blivit vidtalad, ska väljas till ny ordförande.
Olika syn på arbetet
För Jomalas del satt kommunfullmäktigeordförande Tage Eriksson (C) med under fredagens möte. Även han säger att det finns olika syn på hur styrelsen ska ledas.
– Men det är inte styrelseordföranden som person som är problemet. Det är ju så att vi från Jomalas sida haft en lite annan syn än övriga kommuner kring hur saker och ting borde skötas inom Oasen. Edgar Kalm har drivit Jomala kommuns linje och fått ta kritiken för det. Vissa har sett det som bristande samarbete när styrelsen inte varit enig.
Tage Eriksson vill inte föregå omröstningen den 29 juni, men säger att tanken nu är att diskutera ihop sig med övriga medlemskommuner.
– Vi hoppas kunna hitta en lösning som alla ägarkommuner är tillfreds med.
Samtidigt säger han att Jomala är Oasens största ägarkommun.
– Vi är den kommun som betalar mest för verksamheten och då är det berättigat att vi har ordförandeposten och ytterligare två styrelseposter som i dag.
Är det ett krav?
– Utgångspunkten i de direktiv jag fått är att kommunen vill ha ordförandeposten och ytterligare två poster, men det är möjligt att det kan komma andra direktiv beroende på vad som händer framöver.