Åländsk demokrati har två mandatperioder bakom sig. Hittills har man bara haft ett mandat i lagtinget, och mandatets innehavare är partiordförande Stephan Toivonen.
Partiet har suttit i opposition hela tiden, men från att tidigare varit tydlig med att partiet ska sitta i opposition, har Stephan Toivonen börjat ta sikte på regeringen. Men först ska valet i oktober klaras av.
– Vi har flera intressanta kandidater.
Får ni en jämställd kandidatlista?
– Ja. Jag försökte redan i förra valet få med flera damer, men vi har lyckats bättre den här gången så jag hoppas på en jämställd lista.
Är det ensamt att vara partiets enda ledamot i lagtinget?
– Klart det är det, men jag är van efter åtta år.
Stephan Toivonen ser inte något problem med att framföra sin politik.
– Jag har samma tid och talmöjligheter som alla andra och sitter också i finans- och näringsutskottet. Men det är klart, man är i opposition och jag har lärt mig att regeringen tyvärr lyssnar väldigt lite på oppositionen.
Men du är ofta positivt inställd till regeringens förslag och initiativ?
– Vi ska granska regeringen när vi är i opposition. Man ska inte säga nej till allt, då har man inte studerat vad de egentligen säger. Jag tittar på varje fråga för sig, stöder jag det här eller stöder jag inte. Ibland har jag lagt ner min röst.
Inte ensam
När mandatperioden inleddes bestod oppositionen av Liberalerna, Socialdemokraterna och ÅLD. Under mandatperiodens gång har regeringsavhoppen bidragit till en utökad opposition, nu med även Hållbart initiativ och Ålands framtid, så Stephan Toivonen känner sig inte ensam i opposition.
– Ja, då tidigare gjorde jag det, men Ålands framtid och ÅLD är närmare varandra.
Under mandatperioden drabbades Stephan Toivonen av sjukdom. Han var sjukskriven och kallade in en ersättare till lagtinget, Johan Lindström. Det ledde till att Stephan Toivonen nu ser en stark kandidat till höstens val.
– Han är mycket aktiv och påläst, det är bra med tanke på höstens val.
Hade du någon gång tanke på att ge över ordförandeskapet?
– Jag tänkte att det skulle ge fel signaler. Jag visste att min behandling skulle ta ungefär ett år.
Regeringssamarbete
Sen var det frågan om regeringssamarbete, något Stephan Toivonen senast under Ålandstidningens partiledardebatt i april sade nej till. Men nu öppnar han för ett samarbete.
– Jag skulle säga ja. När vi kom in i lagtinget hade partiet ingen erfarenhet och vi ansåg att ett mandat är för lite. Men sedan såg jag att Ålands framtid gick in i regeringen utan att ha en ministerpost.
Stephan Toivonen känner att man kan påverka frågor i ett tidigare skede, medan regeringen fortfarande är öppen för andra alternativ.
– När ärenden kommer till lagtinget är det väldigt svårt att ändra på förslagen även om det finns uppenbara brister. Därför säger jag ja tack till att ha ett öra till regeringen.
Men ingen ministerpost?
– Javisst, finansminister, men har man ett eller två mandat så får man inte de starkaste posterna.
Stephan Toivonen menar att vissa argument som han lagt fram, men inte fått stöd för genast, återkommit senare från andra håll.
– Om jag hade framfört dem lite tidigare, mellan skål och vägg så att säga, då kanske man tänkt att det inte var så dum idé.
Stephan Toivonen menar att ÅLD kan samarbeta med alla partier.
– Även om man är väldigt långt ifrån varandra kan man ändå hitta något man är överens om.
Klimatpolitik
Partiet är känt för att vara klimatskeptiker.
– Problemet med klimatpolitiken är att vi inte kan påverka klimatet men däremot kan vi spendera en massa pengar på den. Vi säger att vi ska satsa 300 miljoner på att elektrifiera skärgårdstrafiken när den står för åtta procent av utsläppen. Ska vi göra en omställning för allt kommer vi upp i tre-fyra miljarder euro. Vi påverkar inte klimatet, det enda vi påverkar är vår ekonomi till det mycket sämre. Det är det jag ser som det viktiga med klimatpolitiken.
Stephan Toivonen förespråkar också en tunnel till Föglö. Han menar att det är det bästa ekonomiska alternativet och är besviken över att tunnelkommitténs betänkande aldrig kom till lagtinget. Han tror att tunneln dyker upp som valfråga i höst.
– Skärgårdstunnel är en nyckel till att förändra och spara.
I höstens lagtingsval hoppas Stephan Toivonen på ett mandat till.
– Jag har sett galluparna, vi naggar alla partier i kanten. Åsiktsmässigt ligger vi nog närmast Obundna, så hellre naggar vi andra partier än Obundna.
Hur skiljer ni er från de andra partierna?
– Är man ett litet parti har man svårt att ha ett program för alla områden. Vi har åsikter i vissa frågor där vi tycker vi har nåt att tillföra.
Ingen podd
På grund av att Stephan Toivonen befinner sig i Portugal i samband med intervjun och publiceringen har det inte gått att göra en poddversion med bra ljud. Därför finns det ingen podd.
Tre viktigaste frågorna
• Klimatpolitik.
• Skattegränsen och de problem den ställer till med för företagarna. Passageraravgifter kan finansiera merkostnaderna för företagen.
• Äldrepolitik. Pensionärerna ska inte beskattas sex gånger mer än personer med samma nivå på löneinkomster.
Snabbfrågor
Vad är det värsta som kan drabba Åland?
– Något som slår mot ekonomin.
Hur tar man sig till Kökar år 2040?
– Man tar sig med en färja, säkert ingen tunnel. Förhoppningsvis från Föglö, dit det finns en fast förbindelse. Drivmedel är det svårt att spekulera kring.
Vem tar hand om de äldre 2040?
– Delvis närståendevårdare, en viktigare grupp än vad politikerna inser. Både privata och kommunala sektorn också.
Valresultat
Procent Mandat
2015 3,6, 1
2019 2,9, 1