Unga utmanar är en artikelserie med fokus på de unga i valet.
Vi har låtit en ung lagtingskandidat från varje parti utmana en valfri lagtingskandidat från ett annat parti på frågor hen tycker är viktiga.
Partierna har själva valt vilken ungdom de vill lyfta fram. Lotten har avgjort vilka partier som utmanar varandra.
I dag utmanar Isac Boman (Åf) Cecilia Jansson (MSÅ) på nordiskt samarbete, självstyrelseutveckling och hållbar utveckling.
• Nordiskt samarbete
EU har utvecklats till ett byråkratiskt monster, och samarbetet knakar i fogarna. Därför är det viktigt att de nordiska länderna har något att falla tillbaka på när det blåser hårt i Europa, anser Isac Boman.
– Jag förespråkar en nordisk förbundsstat. Ännu mer konkret är det viktigt att Åland får en egen plats i Nordiska rådet så vi inte är beroende av att Finland driver vår agenda i Norden.
Ska vi lämna EU-samarbetet?
– Inte nödvändigtvis. Men vi ska klara av att lämna EU om det gynnar oss mest. Det europeiska samarbetet är inte skrivet i sten de närmaste 20 åren.
Cecilia Jansson håller med om att EU blivit för stort och för trögt.
– Där spelar det nordiska samarbetet och Nordiska rådet en viktig roll.
Hon anser att Nordiska rådet är en arena för Åland att under fria former skaffa kontakter och kanaler för att lösa bland annat gränshinder och hållbarhetsfrågor. Men Cecilia Jansson tar varken ställning för eller emot en nordisk förbundsstat.
– Däremot är jag positiv till ett nordiskt medborgarskap. Det skulle förenkla.
Om Åland hade en starkare roll i Norden skulle vi kunna hävda oss bättre ekonomiskt och också få en plats i G20-samarbetet, menar Isac Boman. Dessutom skulle EU:s sanktioner mot Ryssland inte ha drabbat Norden, och i synnerhet inte Finland, så hårt om Norden varit enat och hittat en egen lösning med Ryssland.
Vad anser ni om ett nordiskt försvarssamarbete?
– EU:s utveckling började med ekonomin, och det är nog där någonstans vi måste börja; integrera våra ekonomier. Nästa steg kan vara att driva en gemensam utrikes- och försvarspolitik, säger Isac Boman.
– Ett försvarssamarbete mellan Sverige och Finland kan stärka svenskan i Finland genom kommandospråk och så vidare, säger Cecilia Jansson som märkt att intresset för försvarspolitik ökat det senaste halvåret.
• Självstyrelseutveckling
Det finns en bild i Finland att Åland är väldigt tärande, och att ålänningar är bortskämda, säger Isac Boman.
– Vi måste hitta ett bättre mått på vad vi genererar i skatt överlag, ett underlag som på sikt utvecklar vår beskattningsbehörighet.
Självständighet är visionen, men det måste bygga på sunt förnuft, förklarar han.
– 2040 är ett ganska ambitiöst mål, men jag välkomnar det som visionärt tänkande.
Cecilia Jansson pratar hellre om en utveckling av självstyrelsen.
– När det kommer till utrikespolitik och andra tunga områden är jag rädd att vi är för små för att handha hela administrationen.
Hon ser fram emot en reviderad självstyrelselag till 2022, och arbetet som gjorts hittills är bra, anser hon.
– Det viktigaste är att vi själva får bestämma när vi tar över olika behörigheter och i vilken takt. Ju fler instrument och verktyg man har att tillgå för att styra och skapa incitament, desto lättare är det att skapa förändring och ta tillvara möjligheter.
Och mer konkret?
– Skatteområdet är ett viktigt instrument för att gasa i lågkonjunktur och bromsa i högkonjunktur.
Skatteövertagande bör ske på sikt, anser hon.
Räcker det, Isac Boman?
– Det är absolut en god början. Man får aldrig sluta sträva framåt.
• Hållbar utveckling
Vi måste tänka hållbart bortom nästa generation, säger Isac Boman. Det gäller allt från ekonomi och miljö till sociala sektorn och kulturen. Som ett konkret förslag vill han att Ålands pensionsfond ska investera mer med hänsyn till socialt och miljömässigt ansvar. Han jobbar också för att få Ryssland att förbjuda att kryssningsfartyg dumpar avloppsvatten i Östersjön.
– Om vi får med Ryssland får vi också med Polen, tror jag.
Cecilia Jansson säger att politikerna har en viktig roll att skapa olika möjligheter. Men det yttersta ansvaret är på individnivå, menar hon, och tar som exempel att släcka lampan när man lämnar ett rum eller att ta cykeln i stället för bilen.
Isac Boman tror att det är viktigt att de styrande skapar bland annat ekonomiska incitament.
– Förut har man ansett att individperspektivet är viktigt. Men människorna är så belastade med krav på att handla rätt, tänka rätt, säga rätt.
Cecilia Jansson vill att hållbarhetstänket ska genomsyra hela kedjan från de styrande till populationen. Hon vill att man tänker utanför boxen och tar fram strategier.
– Man har ingen nytta av visioner om man inte bryter ned dem i strategier och följer upp dem. Samhället förändras dessutom över tid.
Men man kan inte lagstifta om allt, påpekar hon.
Sandra Widing