Vår politiska jury: Samuel Andersson, 21 (SA), Filip Häggblom, 21 (FH), Anna Svahn, 18 (AS) och Nelly Björkqvist, 18 (NB).
VIlka frågor är viktigast för dig inför valet?
SA: Det jag går igång på mest är ändå flyktingpolitiken. Den är den fråga som är hetast överallt i Europa just nu så det är det jag tänker mest på. Jag anser att alla borde ta sitt ansvar, och Finland och Åland borde ta in fler än man gjort, men på ett vettigt och pragmatiskt sätt. Jag tänker även rätt så mycket på drog och utbildningspolitiken.
FH: Först och främst utbildning. Jag skulle vilja att man tog hand om våra utlandsstuderande på ett bra sätt. Vi har ett bra studiebidragsystem, men summan skulle man kunna höja. Sedan ser jag gärna att vi värnar om kulturen. Inte bara populärkultur, utan alla konstformer. Vi borde kunna ha konstnärslön eller liknande.
AS: Just nu är det flyktingfrågan. Den är viktig att prata om, och att partierna har en vettig åsikt om den. Frågor om jämställdhet och feminism är viktigt att ta upp, det behöver man prata mer om generellt. Studeistöd och bostadsbidrag är det många som inte får, eftersom de bor för nära Mariehamn, men som i praktiken bor på landet. Det är ett konstigt system som behöver förbättras.
NB: Flyktingpolitiken och invandringen är viktig. Vi flyttar mycket härifrån och vi skulle behöva fler både invandrare och flyktingar. Man borde ha en sund syn på det, och inte uttrycka sig med åsikter som är opålästa. Feminism kan lätt bli ett smutsigt ord, många vill inte bli kallade feminister. Men det finns ex
Ska cannabis legaliseras?
SA: När de som protesterar mest högljutt mot en avkriminalisering var unga pågick det en massdesinformationskampanj som i princip gick ut på att alla dör av narkotika. Dagens ungdomar ser på det på ett helt annat sätt. Uppenbarligen är det ju så att det nästan alltid är sämre att ta en viss drog istället för att inte göra det, där ett undantag då kanske är t.ex medicinsk cannabis; dock om man ser objektivt på saken så är alkohol farligare än cannabis. Och då alkohol är lagligt och cannabis inte är det så känns det kanske lite som hyckleri. Håller man sig bara till cannabis är det enligt mig inget problem alls. Det är ju nog en väldigt svår fråga, men i grund och botten så känns det som att om någon vill ta en drog, så spelar det inte någon roll om den är olaglig eller inte, så därför kan man helt enkelt omfamna det som en del av den mänskliga naturen och på ett humant sätt utforma en drogpolitik med det i åtanke; istället för att t.ex göra som i USA under 80-talet och föra ett kostsamt och totalt ofruktsamt krig mot narkotika.
FH: Aktuella frågor blir alltid mer intressanta. Avkriminialisering av viss narkotika, alltså cannabis, är något som diskuteras just nu. Det går att resonera kring om cannabis är lindrigare än alkohol. Men ju färre droger vi har i ett samhälle desto bättre är det. Nu råkar vi ha en drog som är laglig, alkohol, och då får det vara så. Medicinsk cannabis är en annan fråga och det är jag helt för. Men jag ser inte hur cannabis för rekreationellt bruk kan föra något gott med sig. Men det är en intressant fråga.
AS: Man kan i små steg avkriminalisera Cannabis genom att börja med medicinsk cannabis, och sedan trappa upp.?
NB: Jag kan hitta aspekter både för och emot. Jag förstår inte varför alkohol skulle vara lagligt om inte cannabis är det. Både alkohol och cigaretter för med sig nackdelar som cannabis inte har. Medicinsk cannabis borde legaliseras, och staten skulle säkert dra in mycket pengar på det. Man ser att folk får strängare straff för att de haft cannabis på sig än för andra brott. Att göra något som odlas helt naturligt olagligt är märkligt.
Hur tycker ni att åländska politiker sköter sig?
SA: Politikerna för fram det sämsta hos opponenterna. Jag förväntar mig att se sådant. Jag tror de sköter sig väldigt bra jämfört med hur det är i många andra länder.
Överlag i Norden har jag bra uppfattning om våra politiker. De flesta är nog ganska vettiga, speciellt på Åland. Det finns ingen kapitalistisk lobby, ingen miljardär som köper politiker.
FH: Det är klart man som politiker får ta lite skit. Jag tycker personligen att man borde ha lite bättre förmåner för de som väljs in. De som har låg utbildning, för dem är det en guldgruva rent ekonomiskt att hamna i lagtinget, medan de som har hög lön får gå ned i lön när de kommer in. Så vi lockar in de som är lågutbildade och skrämmer bort de som är högutbildade. Standarden borde höjas. Klokast är den som vet vad han inte vet.
Jag är inte rädd för att de ska fiffla bort pengar och skapa ett nytt Grekland, men vissa sakfrågor saknar jag förtroende för att de hanterar bra eftersom det känns som att de saknar expertis. Den kloke vet vad han inte begriper. Men de där tror sig kunna mer än de begriper.
AS: Det är klart att alla vill se bäst ut utåt och få de andra att se sämre ut. Det här valet har det varit ganska lugnt. Lite fulspel, men det får man ta. I stora drag har jag förtroende för dem. I frågor som jag själv inte delar deras åsikter i så litar jag på att de gör bra val ändå, alla är olika personer med olika åsikter.?
NB: Man ser så mycket på Facebook och i tidningarna, men någon måtta måste det vara. Man kanske inte kan förvänta sig så mycket annat heller. De är bara människor, det är klart att de vill få sig själva att se bättre ut. Jag litar på våra politiker. Jag tror att de i slutändan kommer fram till något vettigt.
Vilka konkreta förändringar vill du se under nästa period?
SA: Färre kommuner. Det skulle kännas vettigt med 3-4. Det känns opraktiskt med så små kommuner som sen har sin egen byråkrati osv. På rak arm en i söder inklusive Mariehamn, en i väster, en i norr, en i öster med Lumparland och så vidare. Gratis kollektivtrafik skulle vara väldigt skönt också.
FH: Jag håller med om färre kommuner, men jag skulle också vilja ha en sjukvårdsreform - ett välfungerande ÅHS eftersom jag både privat och via media fått uppleva bristerna. Mindre byråkrati över hela Åland. Nattbuss på helgerna vore bra.
AS: En förbättring skulle vara bättre kollektivtrafik ut mot landskommunerna. Bussarna borde gå oftare.
NB: Socialen och polisen på Åland borde jobba bättre med ungdomar, och ta problemen som dyker upp på större allvar. Ungdomar och barn är framtiden. ÅHS har sina brister. Har man problem så får man besöka sjukhuset flera gånger innan man får hjälp. Det är dåligt samordnat. Senare bussar vore bra. Det är därför alla flyttar in till stan, kollektivtrafiken fungerar inte.
Snabbfrågor
Är valet viktigt, och i så fall varför? Eller varför inte?
SA: Ja, det tycker jag. Det formar vårt samhälle.
FH: Absolut. Vi måste värna om vår demokrati.
AS: Självklart.
NB: Ja, absolut.
Röstar du som dina föräldrar?
SA: Ja, det gör jag, men inte på grund av dem. Indirekt kanske.
FH: Nej, det gör jag inte.
AS: På ett ungefär. Som en av dem. Men inte på grund av det.
NB: Ingen aning.
Pratar ni politik hemma?
SA: En hel del mellan syskonen, men kanske inte så mycket mellan oss syskon och våra föräldrar.
FH: Ja, mycket.
AS: Vi pratar mycket politik hemma. Min bror ställer upp i valet i år.
NB: Nej. Det är en känslig fråga. Ibland kan det vara väldigt delade åsikter.
Hur är intresset för politik generellt bland era vänner?
SA: Jag har ett par vänner som inte bryr sig alls, andra bryr sig extremt mycket.
FH: Mycket diskussioner och så.
AS: Jo, intresset är högt bland de flesta av mina vänner.
NB: Det varierar väldigt mycket. Jag har vänner som kastat sina valsedlar så fort de sett dem, andra som engagerar sig flitigt.
Har du bestämt vilket parti du ska rösta på?
SA: Japp.
FH: Jag pendlar mellan två.
AS: Ja.
NB: Jag velar mellan två.
Fredrik Granlund