Antalet socialdemokratiska mandat i lagtinget minskade från fem till tre i valet 2019. Partiordförande Camilla Gunell säger att partiet ändå mår bra.
– Klart att det förra valet var en förlust, men nu hoppas vi kunna växa till sex mandat eller sju om vi har riktigt flyt.
Hon märker att intresset för socialdemokraterna är på uppgång, genom nya medlemmar.
Mandatperioden har varit motig, det medger hon. Två stora beslut som partiet varit med och fattat revs upp av den nya regeringen, kommunreformlagen och köpet av en elhybridfärja. Ärendena tog länge att bereda och Camilla Gunell menar att det var olyckligt att de klubbades så nära valet.
– Frågorna var aktuella när det var val. Vi hade ministern med ansvar för kommunreformen och moderaternas minister drev frågan om elhybridfärjan. Båda partierna förlorade i valet.
Man borde ha diskuterat mer med kommunerna i frågan om kommunreformen.
– Framförallt Centern har mycket kommunpolitiker och när Centern uttryckte skepticism blev det misstro i kommunerna. Man borde ha involverat Centern mer.
Pandemin påverkade
Vilka frågor har ni kunnat driva trots opposition?
– Vi har drivit många frågor, men det som präglat mandatperioden är att under pandemin höll alla tillbaka dagspolitiken, då gällde det att bekämpa pandemin. Där gick 1,5 år till spillo för övrig politik.
Vid två tillfällen har oppositionspartierna, alla eller några, hotat med misstroende mot regeringen. Senast i våras om skärgårdsmeddelandet, som enligt oppositionen blev en besvikelse.
Varför blev det inte misstroende?
– Vi tyckte att man kunde ta till misstroende eftersom skärgårdstrafiken varit så dominerande under den mandatperioden. Men alla i oppositionen var inte med på det.
Vilka frågor är ni fortfarande bäst på?
– Utbildning, välfärdsfrågor, arbetsmarknad, hållbar utveckling, miljö- och klimatfrågor. Jag tycker också att vi har en bra näringslivspolitik.
Angående ekonomi menar Camilla Gunell att partiet skiljer sig från de andra partierna.
– De har en för snäv syn på landskapets ekonomi.
Partiet är inte främmande för att landskapet kan ta lån, även för driften.
– Vi är inte panikrädda för lån. De flesta stater och kommuner har lån.
Man behöver börja tänka annorlunda på vilka resurser landskapet har. Camilla Gunell betonar koncerntänket, där även landskapets bolag finns med.
– Titta bredare på hela koncernens ekonomi, inte bara på ÅHS, förvaltningen och myndigheter.
Men om socialdemokraterna skulle tvingas spara, var skulle ni spara?
– Man måste spara uthålligt och långvarigt, till exempel bygga om för att få effektivare mottagningar vid ÅHS. Vi tycker också att skärgårdstrafiken kunde bolagiseras. Vi vill inte spara på utbildning, vård eller omsorg, men allt utöver det är möjligt.
Miljö och tillväxt
Partiet har också profilerat sig inom hållbarhets- och miljöfrågor, samtidigt som man betonar tillväxt. Camilla Gunell säger att det finns ett samspel i bärkraftsarbetet mellan näringslivet, landskapet och EU:s ambitioner för klimatet. Partiet kritiserar ofta jordbrukets och fiskodlingarnas utsläpp.
– De jobbar mot hållbarhet, men i otillräcklig grad med tanke på Östersjöns tillstånd.
Hur mycket kan man pressa dem?
– Jag tror det finns marginaler för fiskodlingen och det finns mycket ekonomiskt stöd om man är beredd att investera i hållbar teknik.
Däremot behöver jordbruket hjälp i sin klimatanpassning.
– Jordbruket kämpar med lönsamhetsproblem. Rådgivningen för klimatanpassning borde intensifieras eftersom Åland behöver en levande landsbygd och ett levande jordbruk.
Seriöst samarbete
Partiet har sina väljare över hela Åland, men mest i Mariehamn och i de växande kommunerna Jomala, Finström och Lemland. Man siktar på sex mandat i nästa lagting.
– Självklart är vi intresserade av ministerposter. Nu har vi vilat i opposition och jag hoppas vi är ett attraktivt alternativ för regeringen.
Ett regeringssamarbete skulle ske med Centern, Liberalerna, Moderat samling och Hållbart initiativ.
– De etablerade partierna, de som gör ett seriöst arbete.
Camilla Gunell säger att det som skiljer Ålands socialdemokrater från de andra åländska partierna är att man är vänster om mitten och är en del av en större rörelse.
– Socialdemokraterna är starka i hela Norden. De är ofta statsbärande partier, vilket är en trygghet för oss.
Camilla Gunell menar att samarbetet har haft en avgörande betydelse för bland annat det nya ekonomiska systemet som Åland fick under förra mandatperioden.
– Systemet var mycket ett samarbete mellan dåvarande finansminister Mats Perämaa och Finlands finansminister Petteri Orpo, men också mellan mig och Antti Rinne (dåvarande socialdemokratisk statsminister. Reds anm.). Hans besök till Åland var helt avgörande för systemet och höjningen av avräkningen till 0,47 procent, säger hon.
Tre viktigaste frågorna
• Goda relationer till Finland. för att kunna jobba med skattegränsen och annat viktigt för Åland.
• Fortsatt hög kvalitet inom vård, omsorg och utbildning med utvidgad läroplikt till 18 år.
• Rent vatten både i havet och kranen.
Tre snabba:
Vad är det värsta som kan drabba Åland?
– Att vi blir isolerade, att färjtrafiken skulle begränsas. Och även om det skulle blir slut på inflyttning, det är en ödesfråga för Åland.
Hur tar man sig till Kökar år 2040?
– Jag tror fortfarande att man åker färja men med en helt kodioxidfri farkost. Jag tror det finns en samstämmighet kring att bygga nya fartyg.
Vem tar hand om de äldre år 2040?
– Basen är fortfarande kommunal. Men vi har färre kommuner med en stark och bra kommunal äldreomsorg. Och sen allt fler privata alternativ.
Utmaning 1
Profilera sig i klimat- och miljöfrågor i konkurrens med Hållbart initiativ.
Utmaning 2
Svälja nederlaget i kommunfrågan.
Utmaning 3
Hitta manliga röstmagneter.
Valresultat S
2019: 9,2 procent, 3 mandat.
2015: 15,8 procent, 5 mandat.
2011: 18,5 procent, 6 mandat.
2007 11,8 procent, 3 mandat.
2003 19,0 procent, 6 mandat.