Europaparlamentsvalet den 26 maj står för dörren och den här veckan och nästa inleder många medlemsländer förhandsröstningen både i hemlandet och i utlandet.
För svenska medborgare inleddes förhandsröstningen på onsdagen och med cirka 2.000 fast bosatta svenska medborgare på Åland tog det inte lång tid innan väljarna kom till valurnan vid konsulatet i Mariehamn.
Generalkonsul Claes Hammar berättar att rösterna allt eftersom skickas till Sverige innan förhandsröstningen avslutas den 22 maj.
– Valdeltagandet i EU-valet brukar vara lägre än i andra val och därför tycker vi att det är viktigt att många röstar. Det hade vart roligt med ett högre valdeltagande.
Själva röstningsprocessen går till som i vilken vallokal som helst. Väljaren kommer till konsulatet. väljer en valsedel bakom en skärm, stoppar in den i ett valkuvert och lämnar detta till konsulatets röstmottagare tillsammans med sitt röstkort om man fått ett sådant.
– Det är viktigt att man har en ID-handling med sig, svensk eller lokal och kan sitt svenska personnummer. Det är bara att komma hit så löser det sig. Har man inte ett röstkort kan jag skriva ut ett via valmyndigheten.
Själv var Claes Hammar den första som avlade sin röst under onsdagsmorgonen.
– Jag teströstade och allt funkade. Men den räknas så klart. Jag var den första som röstade, säger han med ett skratt.
Tänker efter
När dörrarna slår upp klockan nio tar det inte lång tid innan de första kommer för att rösta. Stefan Aspberg, sommarålänning som nyligen flyttat fast till Åland, och Håkan Strömmer, som bott på Åland i nio år, jobbar båda på landskapsregeringen och har kommit tillsammans för att rösta.
– Jag har själv tidigare varit aktiv inom kyrkopolitiken och för mig är det självklart att rösta, säger Stefan Aspberg och konstaterar samtidigt att EU-valet skiljer sig mot riksdagsvalet:
– Man har så klart en uppfattning om hur det ser ut men jag skulle säga att man behöver tänka efter lite mera innan man röstar i EU-valet eftersom den man röstar på representerar ett parti som sen också får en roll i någon gruppering i Bryssel.
Underlättar mycket
Bo Rydell har bott på Åland sedan 1980 och har röstat i alla val genom svenska konsulatet i Mariehamn.
– Det är väldigt bra att den möjligheten finns. Det underlättar mycket och är otroligt tacksamt.
Om EU-valet konstaterar han att det kanske inte känns helt lätt att påverka på samma sätt som man gör i till exempel ett riksdagsval.
– Men det är viktigt på sitt sätt och jag tror många delar den uppfattningen med mig. Men man måste ta vara på den här möjligheten att gå till valurnan.
Fredrik Schwartz har bott på Åland sedan 2007 och konstaterar precis som Bo Rydell att det är väldigt tacksamt att kunna gå till konsulatet för att rösta.
– Det är väldigt smidigt och enkelt och så kan man passa på att utnyttja sin demokratiska rätt.
Ett viktigt val
Åsa Möller har bott på Åland i fem år och EU-valet är det andra hon röstar i från konsulatet i Mariehamn.
– Det är en jättebra möjlighet och det känns viktigt att rösta. Det är ett viktigt EU-val nu med klimatfrågan som är väldigt aktuell.
Är det utgående från klimatfrågan du själv lägger din röst?
– Den överskuggar allt annat men det finns också andra viktiga frågor, som migrationspolitiken. Det är ett viktigt val att rösta i.
Röstmottagningen på svenska generalkonsulatet är öppen alla kontorsdagar från nio till elva till och med den 22 maj. Fredagen den 17 maj och måndagen den 20 maj håller man kvällsöppet från fem till sju.
Kevin Eriksson