Lindrig misshandel lyder brottsmisstanken.
Men bakom anmälan mot den 47-årige mannen döljer sig år av trakasserier av bybor.
Ortsbefolkningen får förlita sig på gränsbevakningens hjälp, eftersom polis saknas i skärgården.
POLIS Fredagens incident ombord på en skärgårdsfärja är den senaste i raden ärenden som rör den 47-årige mannen, som Ålandstidningen berättat om i en rad artiklar tidigare.
Enligt vittnesuppgifter kom mannen ombord på färjan med plastkassar med alkohol. När han blev tillsagd av kafépersonalen att inte dricka sitt medhavda vin inne på toaletten blev han arg. Han uppträdde störande och besättningen grep in.
-Det satt tre besättningsmän på honom och surrade honom med rep, säger en passagerare.
Mannen förblev ute på däck resten av resan, under uppsikt av besättningsmän. När färjan kom fram till Kökar omhändertogs han av gränsbevakningen.
Eftersom han uppträtt hotfullt och våldsamt ombord på färjan polisanmäldes han för lindrig misshandel.
Vill ha skärgårdspolis
Boende på Kökar vittnar om att mannen spridit skräck i sin hembygd i många år. Hans första dom föll 1999 och sedan har det fortsatt. Han är dömd för allt från rattfylleri och stöld till misshandel och våldtäktsförsök.
Kommundirektör Kurt Forsman vill inte desto mer kommentera det enskilda fallet, utan säger att kommunen ska försöka se till att samhället är så tryggt som möjligt.
-I ett litet samhälle märks sådana här företeelser tydligt. Det är ett problem för små samhällen. Det är klart att det påverkar vår tillvaro.
Har kommunen försökt göra något konkret åt problemet?
-Det vill jag inte kommentera. Däremot, när möjligheten erbjuds, för vi fram avsaknaden av skärgårdspolis. Det är en viktig faktor för grundtryggheten i vilken skärgårdskommun som helst.
Kurt Forsman påpekar dock att han inte tror att närvaron av en skärgårdspolis skulle kunna ändra mannens beteende.
Tidsbundna gripanden
Från polisens sida kan man inte göra så mycket.
-Man blir dömd för de gärningar man gör, men sedan blir man frisläppt. Så fungerar systemet. Dessutom är det fritt att bosätta sig var man vill, säger överkommissarie Lars-Ole Styrström.
De normala omhändertagandena är tidsbundna, polisen kan inte gripa eller hålla en person i preventivt syfte. Undantaget är om det finns någon uppenbar risk för att personen ska göra något.
Om en person är psykiskt sjuk är det en läkare som ska bedöma om personen ska omhändertas för vård. Och när det gäller vård för missbruk kommer det an på de sociala myndigheterna. Man kan tvångsomhändertas om man till följd av missbruket är i omedelbar livsfara eller om man genom våldsamhet äventyrar någon familjemedlems hälsa, säkerhet eller utveckling.
-Allt frihetsberövande är reglerat, säger Lars-Ole Styrström.
Utrustad med vapen
Eftersom polis saknas i skärgården är det gränsbevakningen som utför polisiära uppdrag när polisen begär handräckning.
Enligt Juri Jalava, premiärlöjtnant och vaktofficer på gränsbevakningen, gick fredagens omhändertagande på Kökar lugnt till. En båtpatrull skjutsade mannen till Långnäs, där polisen mötte upp.
Vad tycker du om att ni måste utföra polisiära ärenden?
-Det är ett sätt att utnyttja myndigheternas resurser och skattebetalarnas pengar på ett ändamålsenligt sätt. Vi har ju kapacitet att utföra vissa saker i skärgårdsregionen.
Har ni många polisuppdrag per år?
-Nog blir det ett antal.
Det handlar främst om omhändertaganden av störande personer eller trafikrelaterade brott, som till exempel misstänkta rattfyllerister. Dessutom utför man sjuktransporter.
Precis som polisen är gränsbevakningen utrustad med vapen.
-När det gäller arbetsskydd är vi utrustade på samma sätt, säger Juri Jalava.
Utbildningen för maktmedel och självförsvar är i stort sett densamma för poliser och gränsbevakare.
Sandra Widing