Nästan en tredjedel av de ÅHS-anställda är vikarier. Och orsaken är till stor del byråkrati enligt förvaltningschefen.
SJUKVÅRD - Det är inte bra, och det är ganska annorlunda från det jag är van vid från Sverige, säger Peter Rask som är förvaltningschef på ÅHS sedan ett år tillbaka.
Ungefär 800 personer är i dag fastanställda av ÅHS och cirka 350 går på vikariat. 30 procent av de anställda saknar alltså den grundtryggheten en tillsvidaretjänst innebär. Exempelvis möjligheten att ta lån och planera för framtiden.
- Vikariaten ligger på en väldigt hög nivå i organisationen. Jag är van vid att man ser till behovet medan det här på Åland är väldigt formaliskt från politiskt håll, säger Peter Rask.
Och en nyanställning på ÅHS är en komplicerad process.
- Vi har ett visst antal tjänster fastställda av styrelsen. Vi måste gå via den. Sedan går frågan från styrelsen till landskapet som fattar beslutet. Och de säger ofta att det inte finns pengar.
Men lönekostnaderna blir väl lika höga om ni har inne resten av personalen som vikarier?
- Jo det blir de ju. Därför skulle vi gärna ha en större frihet att anställa. Ibland finns också gamla tjänster kvar som inte behövs länge, samtidigt som vi har behov på andra håll, på grund av trögheten i systemet.
Ungefär 30 procent av era anställda är alltså vikarier. Det är en hög siffra.
- Ja, det är inte bra.
Vad gör man då åt saken från ÅHS sida?
- Vi försöker få ett annat system men det är inte vi som bestämmer det utan politikerna, säger Peter Rask.
Problem i hela landskapet
Socialminister Katrin Sjögren bekräftar situationen men menar att det gäller hela landskapet.
- Överlag är det ett problem som man har inom hela landskapsförvaltningen med många vikarier, säger Katrin Sjögren.
- Det har ju varit dåliga tider, men ändå har vi tillsatt några nya tjänster på ÅHS. Sedan är ju inte alla 350 vikarier utöver de fastanställda. Många är ju vikarier för till exempel moderskapsledighet. Men det är en stor vikariesnurr, det är det.
Vad ska man göra åt problemet då?
- Det gäller att försöka ha en bra personalpolitik, när det handlar om läkare finns svårigheten i att hitta personer som vill jobba på Åland.
Niklas Lampi