Fixtjänst är en verksamhet som kanske inte är helt känd bland gemene ålänning. Kort sagt kan verksamheten beskrivas som en arbetsplats för personer med funktionsnedsättningar. En sysselsättningsverksamhet där man i dag tillverkar bland annat flaggor och vimplar och gör snickeriarbeten samt monterings- och förpackningsarbeten.
Verksamheten håller till på Fabriksgatan i Mariehamn och i helgen är man för första gången någonsin med i Skördefesten. Cita Nylund berättar att tankarna har funnits under ett antal år.
– Det har mognat fram under några års tid. Vi har varit sugna men det har inte riktigt varit läge tidigare, men nu är det det.
Mycket handlar förstås om att visa upp verksamheten som i dag egentligen består av tre delar: Ett snickeri, en sömnadsavdelning och en monteringsenhet.
– Till Skördefesten bygger vi upp ett aktivitetsområde på utsidan där vi kommer att sälja produkter och ha aktiviteter för barn.
Återbruk och miljötänk
Förutom att sälja de produkter som man annars jobbar med har man inför Skördefesten också tillverkat en del skördefestinspirerade produkter. Till exempel en äppelkorg och trääpplen.
Eftersom återbruk och miljötänk är två ledord för verksamheten har man inför Skördefesten också tillverkat träblommor av spillvirket. Träblommorna får barnen måla själva.
– Med spillvirke och gamla kläder kommer de också att få laga egna fågelskrämmor och det är helt gratis, säger Cita Nylund.
Ett annat viktigt ledord är nämligen tillgänglighet.
– Vi vill att Skördefesten ska vara tillgänglig för alla och eftersom vi finns i Mariehamn blir det här ett alternativ för de som bor här och inte har bil. Man kan också komma hit med sina barn utan att det behöver kosta någonting.
Det kommer också att finnas en sandlåda och andra lekar och tävlingar. Under helgen ordnas också ett lotteri och i caféet säljer Fixtjänst kaffe, juice och hemlagade äppelmuffins.
Flaggspel för Åland 100
Ålandsflaggor hör till Fixtjänst kanske mest kända produkt och under jubileumsåret räknar man med stor efterfrågan. Till Skördefesten börjar man dessutom sälja ett flaggspel.
– Det blir ju en del tygspill när vi tillverkar de vanliga flaggorna och då kom Lena Andersson på idén att göra flaggspel av flaggtygsspillet. Det blir vårt bidrag till Åland 100 och vi kommer att börja ta emot beställningar under helgen, säger Cita Nylund.
Totalt ska man göra 100 flaggspel.
– Vi numrerar dem och man har möjlighet att själv välja sitt nummer, fortsätter hon.
Till helgen hoppas man förstås på bra väder och många besökare.
– Ja, och för oss blir ju det här ett litet test för att se om det finns ett intresse att komma hit.